Orava huolehtii ylihuomisesta. Kuva: Getty Images
Orava huolehtii ylihuomisesta. Kuva: Getty Images

Kävisikö kansallissymboliksi ahkera ja pörröinen orava?

Arvausleikki. Mistä tiedät olevasi Skotlannissa? Et säkkipillinsoitosta etkä viskinhuuruisista puheista, vaan siitä, että vastaan tulee yksisarvisia. Taruolentoon ei voi olla törmäämättä, kun kiertelee turistinähtävyyksiä.

Skotlanti on todennäköisesti ainoa maa, joka on valinnut kansalliseksi symbolikseen eläimen, jota ei ole olemassakaan.

Samaan hengenvetoon voi sanoa, ettei mene kovin hyvin Suomellakaan. Valtiollisissa lipuissa ja vaakunoissa ärjyy afrikkalainen kissapeto, joka on täällä vähintäänkin esiintymisalueensa äärirajoilla. Varsinainen vieraslaji pahimmasta päästä. Jotkut tosin väittävät nähneensä leijonan tallustelemassa Ruokolahdella liki kolmekymmentä vuotta sitten. Uskokoon ken tahtoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On meillä toki viidakon kuninkaan lisäksi kotoisempiakin luontosymboleja. Viime vuonna kansallisperhoseksi äänestettiin pieni mutta sisukas paatsamasinisiipi. Harva vain sen tunnistaa. Ongelmallinen on myös kansallislinnuksi valittu laulujoutsen. Moni sekoittaa sen vieraslajiin, kyhmyjoutseneen. Sama koskee kansallispuuksi nimettyä rauduskoivua, jota ei aina osata erottaa hieskoivusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomalaisilla on ollut kautta aikain voimaeläimiä. Erityinen asema on karhulla. Muinoin ihmisten vuodenkierto määräytyi sen talviunen mukaan ja huipentui kontion rituaaliseen kaatoon ja peijaisiin. Sitä ei ole syyttä valittu Suomen kansalliseläimeksi. Symboliarvoa nakertaa se, että karhu on myös Venäjän kansalliseläin.

Minkä nisäkkään kohottaisimme leijonan tilalle vaakunoihin ja kansalliseen kuvastoon ilmentämään suomalaisuutta?

Oma suosikkini oli pitkään hirvi. Kohtaaminen metsän kookkaimman eläimen kanssa ei jätä ketään kylmäksi. Täysikasvuinen sarvipää voi painaa yli puoli tonnia. Ei ihme, että jättiä on kutsuttu taigan kuningaseläimeksi.

Valitettavasti naapuri ehti ensin. Ruotsalaiset ovat omineet hirven.

Historioitsija Teemu Keskisarja teki taannoin Ilta-Sanomissa kiinnostavan ehdotuksen. Otetaan me orava. Se on aidosti supisuomalainen ja pohjoisiin hyisiin oloihin karaistunut laji. Persoonakin istuu meihin kuin käpy koloon. Olemme molemmat ahkeria ylihuomisesta huolehtijoita. Emme tunge toisen reviirille. Olemme varovaisia, mutta emme pelkureita.

Mikä eläin mielestäsi kuvastaa parhaiten Suomea ja suomalaisuutta? Onko se pörröturkkinen orava vai kenties kivellä loikoileva saimaannorppa? 

Leppoisaa loppuvuotta 2019!

Varapäre
Seuraa 
Viestejä4

No onhan se kyllä vähän hassua, että afrikkalainen eläin koristaa Suomen kansallismielisten kaulaa. Orava sopisi ilman muuta paremmin kuvaamaan tätä pientä metsäistä kansaamme. Oravahan kuvastaisi myös vaurautta - sen nahkahan on antanut nimen rahallekin. Kieltämättä tästä uudistuksesta seuraisi myös hilpeitä tilanteita. Kuvitelkaapa vaikka miltä kuulostaisi  ihmisten hurraus suomalaisten voittaessa kansainvälisen jääkiekko-ottelun: "Ihanaa oravat, ihanaa"!

Sisältö jatkuu mainoksen alla