Pohjanlepakko pyytää yhdessä yössä jopa kolmetuhatta hyttystä. Kuva: Getty Images
Pohjanlepakko pyytää yhdessä yössä jopa kolmetuhatta hyttystä. Kuva: Getty Images

Harmittomaan hyönteissyöjään liitetään turhia pelkoja.

Pikkupoikana tapasin istuskella lämpiminä kesäiltoina mökkirannassa ja katsella ohi suhahtelevia lepakoita.

Jos oikein onnisti, saattoi nähdä tummanpuhuvan lehahduksen veden päällä. Vesisiippa sai saaliikseen surviaissääsken!

Järven pintaa pitkin kiitävät nahkasiivet tuntuivat kuuluvan johonkin toiseen, salaperäiseen maailmaan, joka kiehtoi pikkumiehen mieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi asia askarrutti erityisesti. Lepakoita saattoi nähdä vain iltahämärissä. Missä ne piileskelevät valoisan ajan?

Arvoitus ratkesi, kun mökkinaapurin ränsistynyt puuliiteri purettiin. Kattohirret putosivat, ja niin myös kymmenet lepakot päiväuniltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lepakoihin liitetään paljon mystiikkaa ja valitettavasti myös turhaa pelkoa. Se harmittaa. Kauhuelokuvien vampyyrejä, verenimijälepakoita on maailmassa vain muutama laji, ja nekin elävät Etelä-Amerikassa. Kaikki Suomessa asustavat lepakot ovat hyönteissyöjiä, jotka eivät piittaa ihmisistä tuon taivaallista. Lepakot tykkäävät meistä yhtä vähän kuin me niistä.

Hurja ulkonäkö voi herättää epäluuloa. Lepakot lentävät kuin linnut, mutta lintuja ne eivät ole, vaan nisäkkäitä. Jopa neljännes maapallon nisäkkäistä on lepakoita.

Tautisuuskin arveluttaa. Lepakot saattavat levittää bakteereja ja viruksia, jos niihin koskee paljain käsin. Sama pätee muihinkin villieläimiin.

Tuorein tahra lepakon maineeseen tulee Aasiasta. Koronaviruspandemia sai todennäköisesti alkunsa aasianherkoista, Rhinolophus affinis. Niitä kaupitellaan ihmisruoaksi kiinalaisilla eläintoreilla. Villien eläinten markkinat ovat ihanteellisia paikkoja uusien tautien syntymiselle ja leviämiselle. Lepakot ovat myös suosittua ainesta kiinalaisessa luontaislääkinnässä. Niistä valmistettavien lääkkeiden väitetään auttavan lähes kaikkiin vaivoihin. Eivät auta.

Koronaan ei ole syypää lepakko, vaan ihminen. Nahkasiipi ei kuulu ruokapöytiin eikä rohtoihin. 

Yötaivaan hallitsijat tarvitsevat ymmärrystä. Ne ovat eläinryhmistä uhanalaisimpia, mutta tiedon puutteen vuoksi niiden suojelu on hankalaa. Lepakoiden elintavat tunnetaan kehnosti.

Epäluuloisille tiedoksi: Lepakko on mukava kaveri, jos yhtään inhoaa hyttysiä. Yhden kesäyön aikana se saalistaa painonsa edestä hyönteisiä, jopa kolmetuhatta hyttystä. Ei hassumpi mökkinaapuri.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15840

Lepakot on söpöjä. Olisi kiva yrittää kesyttää lepakko, siinä se olisi rintataskussa supussa mukana päivän menoissa, skviik!🦇

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

  • ylös 10
  • alas 5
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä6657

Noille lepakkoja pelkääjille voisi kertoa että tuulimyllyt räjäyttelevät lepakoita, joten ehkä heistä siten saadaan tuulivoiman kannattajia. Perinteisesti lepakkoja pelkäävät ja tuulivoiman vastustajat ovat olleet samoja ihmisiä. 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Sisältö jatkuu mainoksen alla