Jotkin valmisteet sisältävät kannabiskasvin kuivattuja kukintoja. Kuva: Getty Images
Jotkin valmisteet sisältävät kannabiskasvin kuivattuja kukintoja. Kuva: Getty Images

Kannabista paremmin kipuun puree jopa chilipaprikoiden sisältämä kapsaisiini.

Kannabista on kokeiltu moniin sairauksiin ja vaivoihin. Vilkkainta keskustelua on herättänyt kannabiksen käyttö kroonisessa kivussa. Yhdysvaltain kansallinen tiedeakatemia totesi katsauksessaan vuonna 2017, että hyödyistä on saatu riittävästi todisteita.

Tutkimustulokset eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä. 

Pain-tiedelehti julkaisi lokakuussa 2018 laajan analyysin, jossa tutkijat kävivät läpi 91 kipututkimusta. Niissä lääkekannabiksella oli hoidettu muiden muassa hermovauriosta aiheutuvaa neuropaattista kipua, fibromyalgiaa, reumaa ja ms-taudin kipua. Osa tutkimuksista oli satunnaistettuja vertailututkimuksia, eli potilaat eivät tienneet, saivatko lumelääkettä vai kannabisvalmistetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä kipulääkkeiden tehon mittarina pidetään sitä, että kipu puolittuu alkuperäisestä. Tutkimukseen osallistuva kipupotilas arvioi asteikolla kivun määrän ennen lääkettä ja sen saamisen jälkeen. Tällaista mittaustapaa joudutaan käyttämään, sillä kipu on subjektiivinen kokemus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin määriteltynä lääkekannabiksen teho ei poikennut lumelääkkeestä eli plasebosta. Sitten tutkijat ottivat käyttöön lievemmän kriteerin, jossa riitti, että kipu väheni 30 prosentilla. Tällöin kannabiksen vaikutus pystyttiin erottamaan lumelääkkeestä.

Tutkijoiden laskema nnt-luku oli 24. Kirjainyhdistelmä viittaa englannin sanoihin number needed to treat. Se tarkoittaa, että jos 24 potilaalle annetaan lääkekannabista, yksi hyötyy eli hänen kipunsa vähenee noin kolmanneksella. Loput 23 potilasta ottavat lääkkeen turhaan.

Tavanomaisten kipulääkkeiden tehoon verrattuna kannabiksen vaikutus on kuitenkin vähäinen, suorastaan surkea.

Esimerkiksi neuropaattinen kipu lievenee vanhalla masennuslääkkeellä amitriptyliinillä jo hyvin pienellä annoksella suurella osalla potilaista puoleen. Lääkkeen nnt-arvo on 3,6. Vahvojen opioidien nnt on neuropaattisessa kivussa noin 2,6. Kolmoishermosäryssä käytettävän karbamatsepiinin nnt on noin 2. Joka toinen potilas siis hyötyy.

Kannabista parempi nnt-luku on myös chilipaprikoiden sisältämällä, iholle paikallisesti annosteltavalla kapsaisiinilla, joka vähentää neuropaattista kipua ja nivelrikkoon liittyvää särkyä.

Osassa tutkimuksista kannabiksella ei ole havaittu mitään vaikutusta. Kunnollisia vertailuja lumelääkkeisiin on vähän.

 

Lue lisää

Syyskuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Mari Heikkilä kertoo, mitä lääkekannabiksen hyödyistä ja haitoista tiedetään. Hän kertoo myös, ketkä voivat saada reseptin sen käyttöön.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla