Kuultu on. Kuva: Getty Images
Kuultu on. Kuva: Getty Images

Ihmisten jatkuva seura muokkaa omapäistä lemmikkiä.

Kissanomistajat ovat olleet huomaavinaan, että kissat kyllä tietävät, kun niitä kutsutaan nimeltä, vaikka usein esittävätkin välinpitämätöntä. Japanilaispsykologit vahvistavat mututuntuman Scientific Reports -lehdessä.

Tokion yliopiston Atsuko Saito ja kollegat testasivat 78 kissan puheenymmärrystä. Kokeitaan varten he äänittivät kissanomistajia ja kissoille vieraita ihmisiä, kun nämä lausuivat lemmikkien nimiä tai saman kuuloisia muita sanoja. Sitten tutkijat soittivat äänitteitä kissoille ja samalla videoivat näiden reaktioita.

Valtaosa kotikissoista, olivat ne ainokaisia tai eivät, havahtuivat nimeensä silloinkin, kun sen esitti outo ääni. Ne kohottivat korviaan, käänsivät päätään tai heilauttivat häntäänsä. Sen sijaan kissat, jotka elivät isoissa kissayhteisöissä, reagoivat usein sekä omaan nimeen että asuintoverien nimiin – tutkijoiden mukaan luultavasti makupalan tai leikin toivossa. Kissojahan kutsutaan tavallisimmin joko syömään tai kisailemaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saito ja kollegat tähdentävät, etteivät kissat pärjää koirille, jotka innostuvat nimestään ja yleensä noudattavat kutsua tai pyyntöä. Eroa selittävät erilaiset elämäntarinat. Koirat liittyivät seuraamme jo jääkaudella, kissat vasta runsaat 6 000 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijoiden mukaan kissat oppivat ymmärtämään meitä sitä enemmän, mitä kauemmin ne ovat tiiviissä kontaktissa kanssamme. Kissoista tuli todellisia kotikissoja vasta kaupungistumisen mukana viime vuosisadalla.

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla