Jotkut väsähtävät iltapäivällä. Kuva: Getty Images
Jotkut väsähtävät iltapäivällä. Kuva: Getty Images

Kaikki ihmiset eivät solahda aamun- tai illanvirkkuihin. 

Etkö tunne olevasi aamuihmisiä muttet kuuluvasi iltaihmisiinkään? Saat ymmärrystä belgialaisilta ja venäläisiltä unitutkijoilta, joiden mielestä ihmisten jaottelu vain kahteen sisäisen vuorokausirytmin tyyppiin on liian karkea. Näitä kronotyyppejä tarvitaan lisää. Tutkijat nostavat ehdolle kaksi: iltapäivänvirkut ja iltapäiväntorkut.

Iltapäivänvirkut heräävät unenpöpperöisinä, ja päivä lähtee kunnolla käyntiin vasta kello 11:n maissa. Sitten he pysyvät virkeinä iltapäivään kello 17:ään asti, minkä jälkeen aktiivisuus vähin erin laskee iltaa kohti.

Iltapäiväntorkut taas heräävät virkeinä ja myös pysyvät pirteinä puolenpäivän tuntumaan, mutta sitten tilanne muuttuu: aktiivisuus alkaa vähentyä ja väsymyksen tunne lisääntyä, kunnes olo selvästi virkistyy uudelleen kello 15:n jälkeen. Sitten he tuntevat itsensä aktiivisiksi pitkälle iltaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bruggmannin yliopistosairaalan uni- ja kronolaboratorion Olivier Mairesse ja Venäjän tiedeakatemian neurofysiologian instituutin Arcady Putilov kollegoineen päätyivät nelijakoon kyselytutkimuksessa, jossa 1 300 ihmistä teki selkoa oman vireysasteensa vuorokautisesta vaihtelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajista valtaosa solahti selvimmin joko aamu- tai iltaihmisiin tai jompaankumpaan iltapäiväryhmään.

Kaikille ei löytynyt osuvaa luokitusta, vaan heissä oli piirteitä eri tyypeistä.

Ryhmä julkaisi tuloksensa Personality and Individual Differences -lehdessä.

Tuula Kinnarinen on Tiede-lehden toimitussihteeri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2019

Sisältö jatkuu mainoksen alla