Tuhkimo on yksi perustarinoista. Kuva: Wikimedia Commons
Tuhkimo on yksi perustarinoista. Kuva: Wikimedia Commons

Onnen huiput ja alhot piirtävät tutun käyrän.

Ihmiset ovat kertoneet tarinoita vuosituhansia. Parhaat tarinat toistuvat toistumistaan hiukan eri muodoissa.

Kirjallisuuden tutkijat ovat ahkerasti yrittäneet hahmottaa, mitkä nämä perustarinat ovat. Ehdolla ovat olleet muun muassa Christopher Bookerin esittämät seitsemän juonta: hirviön kukistaminen, ryysyistä rikkauksiin, etsintä, matka ja paluu, tragedia, komedia ja jälleensyntymä.

Yksimielisyyttä tarinan arkkityypeistä ei ole kuitenkaan saatu aikaan. Kirjailija Kurt Vonnegutkin kehitti oman versionsa, mutta sen esitellyt maisterintutkinnon opinnäyte hylättiin. Vonnegut sanoi kuitenkin myöhemmin nauhoitetussa luennossaan:

”Ei ole mitään syytä, miksi tarinoiden yksinkertaisia muotoja ei voisi syöttää tietokoneeseen. Ne ovat kauniita muotoja.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mittari näyttää käänteet

Nyt Vonnegutin idea on toteutettu.

Yhdysvaltalaisen Vermontin yliopiston tutkijat ottivat aineistoksi 1 700 kirjaa Gutenberg-projektin nettisivuilta. Gutenberg-projekti on digitoinut tuhansia kirjoja internetiin ilmaiseksi luettaviksi.

Tutkijat panivat kehittelemänsä tunnemittarin eli hedonometrin käymään läpi teosten tunnesanastoa ja tunnistamaan, miten onni vaihtelee tarinan mittaan.

Näin jokaisesta teoksesta piirtyi käyrä, jossa näkyivät sen emotionaaliset huiput ja alhot.

Kun näitä nousuja, laskuja ja niiden takana olevia tarinoita vertailtiin, aineistosta tuli näkyviin kuusi toistuvaa tarinan tyyppiä. Tutkijat antoivat niille myös nimet:

Ryysyistä rikkauksiin eli nousu onneen.

Rikkauksista ryysyihin eli vaipuminen kohti onnettomuutta.

Mies kuopassa eli onnettomuus kohtaa, mutta siitä selvitään.

Ikaros eli nousu onneen ja suistuminen sieltä.

Tuhkimo eli onni kohtaa ja sitten katoaa, mutta lopussa kaikki järjestyy taas.

Oidipus eli onnettomuus, lupaus paremmasta ja lopullinen epäonnistuminen.

Suurin osa aineiston kirjoista piirsi jonkin näistä kuudesta käyrästä. Kaikkein suosituimpia tarinan malleja näyttivät olevan ryysistä rikkauksiin ja mies kuopassa.

Game of Thrones on liikaa

Ohjelma ei osaa erotella eri henkilöiden kohtaloita toisistaan, joten käyrä sotkeutuu, jos teos seuraa yhden päähenkilön sijasta useiden ihmisten vaiheita. Suosittu fantasiasarja Game of Thrones olisi siis ohjelmalle aivan liikaa.

Aineisto sisälsi vain länsimaista kirjallisuutta. Vielä voidaan siis jännittää, sopivatko muun maailman klassikot samaan kaavaan.

Tutkimuksen julkaisi Arxiv.org.

Sisältö jatkuu mainoksen alla