Robotti kuljettaisi sukellusveneen jääalaiseen mereen.
Robotti kuljettaisi sukellusveneen jääalaiseen mereen.

Avaruuden meristä voi löytyä elämää.

Aurinkokuntamme monella kuulla on nestemäisiä järviä tai meriä, joko pinnalla tai jääkerrosten alla. Tämä on varmistunut 20 vuoden aikana.

Kuka ties jossakin niistä on kylmyydestä huolimatta alkeellista elämää. Avaruustutkijat haluaisivat päästä avaruuden vesiin sukellusveneillä.

Lähimmäs pääsi jo Cassini-luotaimen laskeutuja Huygens, joka laskeutui Saturnusta kiertävälle kuulle Titanille vuonna 2005. Se tömähti kylläkin kuun kylmälle pinnalle eikä järville. Ne lainehtivat nestemäistä metaania ja etaania 180 asteen pakkasessa.

Suunta ensin Titaniin

Nyt tutkitaan jo alustavasti, että Titanille lähettäisiin sukellusvene. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa antoi hankkeelle puoli miljoonaa dollaria.

Muita kohteita ovat Jupiterin kuut Europa ja Ganymede ja Saturnuksen Enceladus. Niissä tiedetään olevan vettä.

Onko sukellusveneen lento vesikuulle teknisesti mahdollista? Titan tarjoaa ehkä vastauksia. Sen suurin järvi on Kraken, jonka pinta-ala on Suomen kokoa. Siellä velloo metaani.

Titanille lähtevä sukellusvene olisi perinteistä sukellusvenettä solakampi, kirjoittaa Lancasterin yliopiston astrofyysikko Chris Arridge The Conversation-lehdessä. Pituus olisi noin kymmenen kertaa suurempi kuin leveys. Näin se etenisi paremmin nesteessä ja sopisi hyvin kantorakettiin.

Perillä sukellusveneen pitäisi käydä aika ajoin pinnalla lähettämässä viestejä Maahan. Radio- ja mikroaallot näet imeytyvät nesteisiin.

Yksi haaste on sukellusveneen energia. Tehoja ei saa aurinkopaneeleista, koska laite on niin kaukana Auringosta. Tilalle on tarjottu muun muassa ydinreaktoria, mutta sellainen olisi pitkälle lennolle liian raskas. Sähköä voisi kuitenkin saada plutoniumin radioaktiivisesta hajoamisesta. Sillä energialla lentää Cassini-luotain yhä Saturnuksella.

Europalla puhkottava jää

Titanilla ei sentään tarvitse puhkaista jääkantta, koska sellaista ei ole. Muilla kuilla, kuten Jupiterin Europalla, olot ovat toiset. Sukellusvene pitäisi saada monta kilometriä paksun jään läpi.

Jään sulattamiseen tarvitaan paljon energiaa. Tavallinen voimalaitos tekisi sen minuuteissa, mutta isoa laitosta ei saa Europalle. Avaruusaluksessa itsessään on tehoja. On kuitenkin laskettu, että sen avulla veisi vuosia saada sukellusvenettä kuljettava robotti jään läpi.

Pieni ydinreaktori hoitaisi sulatuksen viikoissa. Reaktori ei kuitenkaan sovi jäärobottiin. Yksi idea on jättää virtalähde pinnalle ja johtaa sähkö kuljetusrobottiin kaapelilla.

Edessä on esteitä, mutta Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on jo testannut näitä ideoita Etelämantereella.

Tilaajille
Runsas 40 prosenttia työikäisistä suomalaisista kertoo kokevansa unettomuutta vähintään muutaman kerran kuukaudessa. 50 vuotta sitten osuus oli 20–30 prosenttia. Kuva: Getty Images
Runsas 40 prosenttia työikäisistä suomalaisista kertoo kokevansa unettomuutta vähintään muutaman kerran kuukaudessa. 50 vuotta sitten osuus oli 20–30 prosenttia. Kuva: Getty Images

Unettomuuden hoitoon ei ole ihmepilleriä. On tartuttava omiin pelkoihin, vääriin tapoihin ja haitallisiin asenteisiin. Keho pitää koulia uudelleen siihen, että sängyssä nukutaan.

”Miksi ihmiset ajattelevat, että hyvin nukkuminen on valinta? Tiedätkö mitä unettomuus on? Kuvitteletko minun valinneen, että en nuku kuukausiin eivätkä edes unilääkkeet auta? En kestä, jos näen vielä yhdenkin viestin, jossa sanotaan, että juo vain lasillinen maitoa tai rentoudu.”

Näin...

Tilaajille
Suomen kielessä on jopa satoja kansalliseläintämme karhua kuvaavia sanoja ja sanayhdistelmiä. Kuva: Getty Images
Suomen kielessä on jopa satoja kansalliseläintämme karhua kuvaavia sanoja ja sanayhdistelmiä. Kuva: Getty Images

Suomen saloilla tallustaa 2 000 karhua. Kontion kanta lähti elpymään, kun metsästäjät halusivat suojella arvokkaan saaliin.

Meikäläinen karhu eli ruskeakarhu, Ursus arctos, on Euraasian mantereen runsain karhulaji. Venäjällä näitä mesikämmeniä elää peräti 180 000 – karhu onkin maan symboli.

Myös Suomessa ruskeakarhu pärjää mainiosti. Yksilöiden lukumäärä on...