Tilaajille
Laatuviiniä saa vain rypäleistä, jotka kypsyvät otollisissa oloissa oikeaan aikaan. Kuva: Shutterstock
Laatuviiniä saa vain rypäleistä, jotka kypsyvät otollisissa oloissa oikeaan aikaan. Kuva: Shutterstock
Ranskan Alsace on kuuluisa valkoviineistään. Niitä on tuotettu maakunnassa satoja vuosia. Kuva: Pekka Lehtonen
Ranskan Alsace on kuuluisa valkoviineistään. Niitä on tuotettu maakunnassa satoja vuosia. Kuva: Pekka Lehtonen
Kaliforniassa vuosia jatkunut kova kuivuus on tappanut kokonaisia viinitarhoja. Kuva: SPL / MVPhotos
Kaliforniassa vuosia jatkunut kova kuivuus on tappanut kokonaisia viinitarhoja. Kuva: SPL / MVPhotos
Tutkimustarhassa Ranskassa selvitetään lämpenemisen vaikutuksia. Satokausi on jo aikaistunut ja rypäleiden kemia muuttunut. Kuva: SPL / MVPhotos
Tutkimustarhassa Ranskassa selvitetään lämpenemisen vaikutuksia. Satokausi on jo aikaistunut ja rypäleiden kemia muuttunut. Kuva: SPL / MVPhotos
Laboratorioviljelmillä simuloidaan Etelä-Ranskan tulevia kasvuoloja. Viini varttuu automatiikan jatkuvassa tarkkailussa. Kuva: SPL / MVPhotos
Laboratorioviljelmillä simuloidaan Etelä-Ranskan tulevia kasvuoloja. Viini varttuu automatiikan jatkuvassa tarkkailussa. Kuva: SPL / MVPhotos

Kun maailma lämpenee, parhaat viinit eivät ehkä tulekaan Ranskasta tai Italiasta. Köynnös alkaa viihtyä Kanadassa ja Puolassa, jopa Skandinaviassa.

Viinirypäleitä tuottavaa viiniköynnöstä Vitis viniferaa voidaan viljellä suhteellisen kapealla kaistaleella pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla. Suotuisimmilla kasvualueilla keskimääräinen päivälämpötila vaihtelee 12:n ja 20 asteen välillä,...

Sisältö jatkuu mainoksen alla