Tietokoneyhtiö IBM:n Zürichin-tutkimuskeskuksessa on kehitetty nykyajan reikäkorttimenetelmä, jossa neliösentin alalle mahtuu 160 miljardia bittiä tietoa. Tieto on silloin parikymmentä kertaa tiheämmässä kuin parhaissa magneettisissa tallennusmenetelmi...

Tietokoneyhtiö IBM:n Zürichin-tutkimuskeskuksessa on kehitetty nykyajan reikäkorttimenetelmä, jossa neliösentin alalle mahtuu 160 miljardia bittiä tietoa. Tieto on silloin parikymmentä kertaa tiheämmässä kuin parhaissa magneettisissa tallennusmenetelmissä eli postimerkin kokoiselle alueelle mahtuisi 25 miljoonaa kirjan sivua.

Bitit tallentuvat tässä Millipede- eli Tuhatjalkainen-menetelmässä painalluksina muovipintaan. Painallukset tehdään nivelvarsiin kiinnitetyillä pikkuriikkisillä piikeillä. Painalluksia tulee millimetrin matkalle 40 000.

Peter Vettingerin johtamassa tutkijaryhmässä on mukana muun muassa nobelisti Gerd Binnig. Millipedestä on valmistettu 1024-vartinen koekappale; siitä nimi Tuhatjalkainen. Sen tallennuskyky on 30 miljardia bittiä neliösenttiä kohti. Kokeet kuitenkin vahvistavat, että painalluksia pienentämällä samaan tilaan saadaan mahtumaan moninkertainen määrä bittejä.