Hävittäjät voisivat kenties piiloutua metamateriaaliin.
Hävittäjät voisivat kenties piiloutua metamateriaaliin.

18 sentin sylinteri hävisi kokonaan näkyvistä mikroaaltoalueella. 

Näkymättömyysvaate on taas miniaskelen lähempänä toteutumistaan: tutkijat raportoivat nyt ensi kertaa tehneensä kolmiulotteisen esineen näkymättömäksi joka puolelta. Temppu tehtiin mikroaaltosäteilyllä, mutta samalla menetelmällä voitaisiin piilottaa esine näkyvältä valolta. Tosin silloin esine ei voisi olla kuin mikrometrien kokoluokkaa.

Austinissa sijaitsevan Teksasin yliopiston tutkijat käyttivät niin sanottuja plasmodisia metamateriaaleja peittääkseen 18-senttisen, sylinterin muotoisen esineen piiloon mikroaaltosäteiltä.

Näemme esineet siksi, että valo kimpoaa niistä takaisin niin kuin seinään heitetty tennispallo. Plasmonisista metamateriaaleista valo kuitenkin kimpoaa toisella tavalla kuin tavallisista pinnoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kun peitteen ja esineen sirontakentät häiritsevät toisiaan, ne mitätöivät toisensa. Lopputuloksena syntyy läpinäkyvyyden ja näkymättömyyden vaikutelma joka suunnasta", selittää professori Andrea Alù.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alù ja kumppanit tekivät kokeensa peittämällä esineen plasmonisella metamateriaalilla. Sitten he suuntasivat siihen mikroaaltosäteilyä ja kartoittivat sironnan esineen ympäriltä.

Näkyvällä valolla sama voidaan tehdä mikrometrin kokoisilla esineille, Alù uskoo. Tällä hetkellä ryhmä kokeilee, josko he voisivat kätkeä mikroskoopin kärjen näkyvältä valolta. Tämä voisi olla hyödyllistä biolääketieteellisissä ja optisissa mittauksissa.

Tutkimuksen julkaisi New Journal of Physics. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla