Kolmiulotteisia esineitä tulostava laite muistuttaa kahvinkeitintä. Kuva: Blacksmith
Kolmiulotteisia esineitä tulostava laite muistuttaa kahvinkeitintä. Kuva: Blacksmith

Tulostusta voi ohjata älypuhelimella.

3d-tulostus ottaa vasta ensiaskeliaan. Markkinoille tulee silti maaliskuussa jo melko arkinen 3d-tulostin. Sillä voi helposti skannata digitaaliseen muotoon minkä tahansa esineen. Sen digitaalista versiota voi muokata ruudulla, vaikka suurentaa ja tulostaa esineen sitten eri muodossa.

Käyttäjän ei tarvitse tietää juuri mitään 3d-tekniikoista. Hän voi käyttää tulostinta lähes yhtä helposti kuin mikroaaltouunia tai kahvinkeitintä. Itse laite onkin kahvinkeittimen näköa ja kokoa.

Arkista 3d-tulostinta esittelivät viikonloppuna singaporelaisen Nanyangin teknisen yliopiston tutkijat. He julkistivat tulostimen Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa Kaliforniassa.

Tulostimen prototyyppi rakennettiin start-up-yrityksessä joukkorahoituksella. Insinöörit saivat kerättyä 80 000 dollaria. Laitteessa on kamera ja langaton yhteys, joten tulostusta voi ohjailla älypuhelimella kaukaa, jos tulostettavat materiaalit ovat tulostimessa valmiina.

3d-tulostimessa on pyörivä alusta, joten esinettä ei tarvitse asetella skannaukseen kuin kerran. Tulostin skannaa esineitä, joiden tilavuus on korkeintaan 6 650 kuutiosenttiä.

Yleistyvien 3d-tulostimien kaikkia sovelluksia ei osata vielä arvailla. Tutkija voi esimerkiksi tulostaa nopeasti prototyyppejä kokeiltaviksi. Rohkeimmat veikkaavat, että ennen pitkää tulostimet korvaavat teollista sarjatuotantoa. Kuluttaja voisi räätälöidä tulostimella itselleen sopivia tuotteita. On veikattu, että joskus 3d-tulostin on yhtä yleinen kuin lasertulostin nyt, sekä kotona että toimistoissa.