3d-tulostus saattaa tuottaa pienia nanokoon muoveja ja metalleja, jotka ovat vaarallisia hengitettynä tai iholla. KUVA: Wikimedia Commons
3d-tulostus saattaa tuottaa pienia nanokoon muoveja ja metalleja, jotka ovat vaarallisia hengitettynä tai iholla. KUVA: Wikimedia Commons

Työterveyslaitos aloitti tutkimuksen 3d-tulostuksen turvallisuudesta.

3d-tulostus tekee tuloaan teollisuuteen ja hiljalleen myös kotitalouksiin.Teollisuus valmistaa esimerkiksi metallisia mallikappaleita 3d-tulostuksella. Kodeissa tulostetaan enemmän muovisia osia.

Nyt Suomessa ja Ruotsissa on herätty siihen, että sekä kotien että teollisuuden 3d-tulostuksissa piilee myös terveydellisiä riskejä.

Työterveyslaitoksen mukaan termoplastisista muoveista saattaa kuumetessa vapautua pienenpieniä nanohiukkasia. Niitä ei ole tutkittu vielä tarpeeksi.

Termoplastisia muoveja käytetään 3d-tulostuksissa, koska niitä voi kierrättää. Ne pehmenevät, kun niitä kuumentaa, ja kovettuvat, kun ne jäähtyvät. Ne kestävät useita kertoja lämmitystä ja jäähdytystä.

”Vielä ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, minkälaisia päästöjä muoveista tulee tulostettaessa tai sitä, mitä haittoja niistä on terveydelle”, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Anna-Kaisa Viitanen.

Kodeissa ei ole yleensä keinoja, joilla päästöt johdettaisiin tehokkaasti ulos huonetiloista.Tulostettaessa on siksi parasta, että tuuletus toimii hyvin.

Suomen pikavalmistusyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Tuomen mukaan kotitulostukseen on parasta hankkia raaka-aineita, joilla on suomalainen tai eurooppalainen myyjä.

Oma vaaransa henkilökohtaisessa käytössä on 3d-tulosteilla, jotka ovat jatkuvassa kosketuksessa ihoon. Ostajan kannattaa varmistaa, että tulostuva materiaali sopii iholle, esimerkiksi koruksi.

Tuomi varoittaa ostamasta ulkomaisista verkkokaupoista raaka-aineita tulostukseen. Ne eivät välttämättä sovi 3d-tulostukseen eivätkä ne aina täytä EU:n turvanormeja.

Työterveyslaitos aloitti tammikuun alussa hankkeen, joka tutkii 3d-tulostamisen työturvallisuutta. Mukana ovat laitoksen oma nanoturvallisuuskeskus, Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto. Tuomi uskoo, että tutkimus kiinnostaa ulkomaillakin. Se on näet ensimmäisiä, joka tutkii 3d-tulostamisen työturvallisuutta. Tuomi on mukana hankkeen johtoryhmässä.

Jos metallisia osia tulostaa metallipulvereista, täytyy joitakin niistä käsitellä varoen. Esimerkiksi koboltti luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jos sitä ajautuu elimistöön hengityksen kautta, kertoo Annika Strondl Ny Teknik -lehdessä. Hän tutkii jauhemateriaaleja teollisuuden tutkimuslaitoksessa Swerean Kimabissa Tukholmassa.

Koboltti on yksi metallin ainesosa monissa metallipulvereissa, koska sillä on hyviä ominaisuuksia kovametallina.

Göteborgilainen yrittäjä Mats Moosfelt on ratkaissut mahdolliset terveyshaitat tekemällä 3d-tulostimen ilmatiiviiksi. Lisäksi hän varusti tulostinkaapin hiilisuodattimella, kertoo Ny Teknik.

Se suodattaa kaiken sen ilman, joka tulee ulos tulostimesta. Tulostinta alettiin kaupata viime syksynä. Tähän mennessä Moosfelt on myynyt runsaat 70 ilmatiivistä 3d-tulostinta.