Uusi tapa tulostaa kolmiulotteisia esineitä perustuu valopulsseihin ja happeen, joka säätelee aineen kovettumista. Kuva: Carbon3D
Uusi tapa tulostaa kolmiulotteisia esineitä perustuu valopulsseihin ja happeen, joka säätelee aineen kovettumista. Kuva: Carbon3D

Uudella tulostimella voi nopeasti tulostaa räätälöidyn tuotteen potilaalle tai asiakkaalle heti paikan päällä.

3d-tulostus nopeutuu uudella menetelmällä jopa satakertaiseksi. Tulostuksessa syntyvä esine kohoaa hartsimaisesta nesteestä. Esinettä ei tulosteta kerros kerrokselta, kuten vanhassa menetelmässä, vaan jatkuvana.

Joillekin tulostuksesta tulee mieleen elokuva Terminator 2. Siinä käytettiin näennäisesti samaa menetelmää.

Valopulssi kovettaa hartsin, ja happi estää sitä kovettumasta liian nopeasti, jotta esine saa muotonsa. Uutta hartsia tulee tulostuksen raaka-aineeksi jatkuvasti altaasta.

Uudella tulostimella voi tulostaa nopeasti räätälöidyn tuotteen potilaalle tai asiakkaalle heti paikan päällä. Myös prototyyppien tuotanto nopeutuu.

Tulostimen kehitellyt yhtiö Carbon3D uskoo, että pikatulostinta käytetään ensiksi terveydenhoidossa ja auto- sekä ilmailuteollisuudessa. Sillä voi tulostaa nopeasti esimerkiksi räätälöityjä verisuonten tukikudoksia ja hammasistutteita.

Hartsista tulostetut osat voivat olla pienimmillään ohuempia kuin tavallinen paperi mutta kuitenkin vahvempia kuin vanhalla menetelmällä tehdyt 3d-tulosteet.

Tulostin on tutkija  Joseph DeSimonen pitkän kehittelyn tulos. Hän on kemian professori Pohjois-Carolinan osavaltionyliopistossa.

Tulostimesta kertoi tiedelehti Science.

Simplex
Seuraa 
Viestejä3031
Liittynyt26.1.2010

3d-tulostus nopeutuu jopa satakertaisesti

Puuhevonen 21.03.2015 klo 13:17 Jaska50 21.03.2015 klo 12:34 Aikaa myöten 3d tulostus tulee tavalliseen terveydenhoitoon, kuten kuulokojeiden korvakappaleiden tulostukseen. Ne voitaisiin tehdä tutkimuksessa paikan päällä. 3D-tulostuksen tärkein lääketieteellinen sovellus on, että voidaan tulostaa murtuneelle kädelle tai jalalle lasta. Ei tarvitse enää vaivanloista ja hankalaa kipsausta. Aika vaatimattomia lääketieteellisiä sovelluksia ajattelet. Nyt ollaan kehittelemässä jo sisäelimien...
Lue kommentti