Näin haudattiin intialaisessa mytologiassa esiintyvä apinakuningas Bali. Piirros 1600-luvun lopulta.  Kuva: <span class="photographer">Wikimedia Commons.</span>
Näin haudattiin intialaisessa mytologiassa esiintyvä apinakuningas Bali. Piirros 1600-luvun lopulta. Kuva: Wikimedia Commons.

Peräti 140 maassa ei ole luotettavia kuolinsyyn tilastoja.

Kaksi kolmesta kuolleesta eli yli 40 miljoonaa ihmistä kuolee maailmassa joka vuosi ilman, että kuolinsyytä tutkitaan tai kirjataan. Peräti 140 maassa ei ole luotettavia kuolinsyyn tilastoja. Näissä maissa asuu 80 prosenttia maailman väestöstä.

Tarkat tiedot auttaisivat väestötieteilijöitä, jotka yrittävät arvioida maapallon väkiluvun muutoksia ja sitä, miten väkiluku muuttuu eri alueilla.

”Voisimme kohentaa väestön terveyttä paljon, jos kuolinsyyt kirjattaisiin”, sanoo Melbournen yliopiston professori Alan Lopez lääketieteen Lancet-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lopez johtaa maailmanlaajuista kampanjaa, joka yrittää kohentaa kuolleiden ja syntyvien rekisteröintejä. Hanketta tukee YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihmiskunnalla olisi nyt myös tekniikkaa ja osaamista kirjata kuolinsyyt. Tiedot voisi esimerkiksi koota matkapuhelimiin, viedä ne tietokantoihin ja ajaa ne suuraineistona eli big datana tietokoneisiin.

Aineistoksi riittäisi sekin, että kysyttäisiin muutamia ratkaisevia kysymyksiä lähiomaisilta ja perheenjäseniltä. Vähiten kuolinsyitä kirjataan luonnollisesti kehitysmaissa ja syrjäseuduilla.

Siellä missä kuolinsyitä yritetään kirjata, on selvästi korkeampi elinajan odote ja pienempi lapsikuolleisuus. Tosin suoraa syy-yhteyttä ei ole osoitettu.

Kuolinsyiden kirjaamisesta kertoi myös verkkopalvelu EurekAlert.

Sisältö jatkuu mainoksen alla