Lsd on erittäin voimakas psykedeelinen huumausaine, jonka käyttöannokset mitataan gramman miljoonasosissa.
Lsd on erittäin voimakas psykedeelinen huumausaine, jonka käyttöannokset mitataan gramman miljoonasosissa.

Vahinko sattui kotona. Laboratoriossa lsd:n vaikutuksia ei voisi ikimaailmassa tutkia tällaisilla annoksilla.

Muutama vuosi sitten Pohjois-Amerikassa asuva 46-vuotias nainen kävi kämppäkaverinsa huumepurkilla ja annosteli sieltä 55 milligrammaa valkeaa jauhetta. Se on tyypillinen käyttöannos kokaiinille, jota nainen luuli aineen olevan.

Nainen imaisi jauheen nenäänsä. Pian selvisi, että tämä ei nyt ollutkaan viisas temppu. Nainen hätääntyi ja kutsui huonetoverinsa apuun. Tämä huomasi pian, että hänen lsd-purkkinsa ei ollutkaan siellä, missä sen kuuluisi olla, ja siitä puuttui ainetta.

Kaveri olikin siis nuuskannut 55 milligrammaa lsd:tä. Nyt oli syytä huoleen, sillä tämä on 550 kertaa lsd:n normaalin käyttöannoksen verran.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lsd on erittäin voimakas psykedeelinen huumausaine, jonka käyttöannokset mitataan mikrogrammoissa eli gramman miljoonasosissa, ei tuhannesosissa kuten kokaiinilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo sadan mikrogramman annostuksella lsd aiheuttaa tajunnantilan muutoksia ja voimakkaita aistikokemuksia. Nyt naisen suonissa virtasi siis 55000 mikrogrammaa lsd:tä.

Lsd ei suurinakaan annoksina ole myrkyllistä, mutta se voi horjuttaa mielenterveyttä vakavasti ja aiheuttaa voimakkaita fysiologisia oireita kuten sydämentykytystä, hengitysvaikeuksia ja verenpaineen heilahtelua.

Tästä syystä tutkijat ovat 1970-luvulla arvioineet, että tappava annos lsd:tä olisi noin 14 000 mikrogrammaa. Nainen oli nyt siis nauttinut tähänkin nähden lähes nelinkertaisen annoksen.

Hurjasta tapauksesta kerrotaan Journal of Studies on Alcohol and Drugs -tiedelehden tuoreessa numerossa.

Kaikki päättyi lopulta hyvin, vaikka koettelemus oli melkoinen.

Tunnin kuluessa nainen alkoi oksennella, mitä jatkui koko päivän. Hän ei pystynyt tekemään muuta kuin istumaan paikallaan ja oksentamaan. Huonekaveri kuvasi, että nainen istui tuolissa suu vaahdossa välillä silmät auki, välillä kiinni. Välillä hän oksensi.

Raportista ei ilmene, miksei paikalle kutsuttu ambulanssia, mutta todennäköisesti huonekaveri ei halunnut paljastaa huumeidenkäyttöä.

Kahdentoista tunnin kuluttua nainen kykeni jo puhumaan ja meni omatoimisesti vessaan. Nainen itse kuvaa, että tästä eteenpäin seuraavat kaksitoista tuntia olivat aivan miellyttävä kokemus. Huonekaveri pysyi naisen vierellä ja tarjosi tälle ruokaa.

Lopulta, 24 tuntia aineen nauttimisesta, nainen palasi normaaliksi. Seuraavana päivänä hän huomasi yllättäen, että hänen krooninen jalkakipunsa on kadonnut.

Nainen oli nuorempana sairastanut borrelioosin, minkä seurauksena hänen nilkkansa oli pysyvästi kipeytynyt. Kivun hoitoon hänelle oli määrätty morfiinia, jota hän oli käyttänyt lähes vuosikymmenen ajan.

Kokemuksen jälkeen nainen lopetti morfiinin käytön. Ennen pitkää kipu kuitenkin palasi, ja nainen ryhtyi nyt lääkitsemään sitä lsd:llä. Nainen otti päivittäin hyvin pienen, niin sanotun mikroannoksen lsd:tä, vain 25 mikrogrammaa eli neljäsosan tavallisesta käyttöannoksesta.

Sen kanssa hän otti yhden tai kaksi kipulääkettä, kun hän aiemmin oli syönyt niitä kahdeksankin päivässä. Lopulta nainen koki, että hän pystyy elämään kivun kanssa ja lopetti lääkkeet ja lsd:n tyystin.

Naisen tapaus on tutkijoille arvokas, sillä näin suurilla annoksilla lsd:n vaikutuksia ei ikimaailmassa voitaisi tutkia ihmisillä laboratoriossa. Tutkimuksissa sallittu annos on 75–200 mikrogramman välillä, minkä ei katsota olevan haitallista.

Lsd:stä ja sen kaltaisesti vaikuttavista psilosybiiniä sisältävistä ”taikasienistä” on toivottu apua vaikean masennuksen hoitoon. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että pienillä, hallituilla annoksilla psykedeelit voivat lievittää ihmisten masennusoireita jopa pysyvästi ja ilman haittavaikutuksia.

Tapaustutkimus kuvaa poikkeuksellista yksittäistapausta. Siitä ei päätellä, että lsd saati sen yliannostelu olisi käypää hoitoa yllä kuvattuihin mielenterveyden ongelmiin.

Vierailija

Kääpä kirjoitti:
Minijehova kirjoitti:
Vain 55-kertainen. =D

Se on tiedetty että LD50-rajaa on vaikea määrittää.

Hauska sivuvaikutus 24h reissusta tuo parantunut jalka; on hieman aivoja viritelty uudelleen. =D

Ei kai lsdtä vedetä nokkaan?
Voi olla imeytyminen vähän eri kuin paperiin imeytetystä.
Miten sitä normaalisti nautitaan?

Toimii kaikista väylistä. Sitä ei vedetä sen takia nokkaan, että sitä 100 mikron linjaa ei näe paljaalla silmällä, toimivuuden kanssa asialla ei ole mitään tekemistä.

Toimii nenään, suuhun, silmään, hengitysteihin, kulliin ja jopa ihokontaktilla.

  • ylös 13
  • alas 7
Vierailija

wisti kirjoitti:
Olet sinä totisesti erilainen nuori.

Onhan se nyt mietityttävää, että tunnemme niin huonosti lääkemolekyylejä, joiden kohteena on suoraan tietoisuus. LSD:n ikä, voima ja vaikutustavat huomioiden on yllättävää kuinka vähän sitä tunnetaan; näemme ihan reseptoritasolla mitä tapahtuu, mutta kukaan ei silti ymmärrä mitä kyseinen molekyyli varsinaisesti tekee. Tuo johtuu vain siitä että mekanistinen targetti on suoraan tietoisuuden kova ydin, jota ei myöskään ymmärretä riittävästi. :)

Aa on oiva työkalu Been tutkimiseen...

  • ylös 12
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla