Homo Sapiensin sormiluu löytyi Al Wustasta Saudi-Arabiasta. Kuvassa sama 3,2 sentin luunpala kuvattuna eri puolilta. Kuva: Ian Cartwright
Homo Sapiensin sormiluu löytyi Al Wustasta Saudi-Arabiasta. Kuvassa sama 3,2 sentin luunpala kuvattuna eri puolilta. Kuva: Ian Cartwright

Nykyihminen tuli Lähi-itään ja Arabian niemimaalle Afrikasta kahta reittiä.

Varhaisin ihmisen nykyihmisen eli Homo sapiensin fossiili Afrikan ja Israelin ulkopuolella on löytynyt Arabian aavikolta, Nefudin autiomaasta. Se on 3,2 senttimetriä pitkä sormen luu. Tutkijat sanovat, että sormi on vähintään 88 000 vuotta vanha.

Sormiluu löytyi Al Wustasta nykyisen Saudi-Arabian alueelta. Paikka sijaitsee melko lähellä Punaistamerta ja Siinain niemimaata.

Löytäjät skannasivat sormen ja vertailivat sitä muihin löydettyihin ihmisen esi-isien luihin. He ajoittivat luun tekniikalla, jossa laserilla porattiin ensiksi luuhun hyvin pieniä koloja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sitten koloista mitattiin radioaktiivisten alkuaineiden osuuksia. Ne todistivat, että sormi on vähintään 88 000 vuotta vanha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luulöydon iän määrittely suoraan luusta on luotettavampi kuin ajoitus, joka perustuu maakerroksiin tai muihin aineisiin ympärillä.

Saudi-Arabiasta nyt löydetyn sormiluun ikä sai vahvistusta myös ympäristöstä. Arkeologit Huw Groucutt ja Michael Petraglia kollegoineen pystyivät myös vahvistamaan löydön iän eläinten jäänteistä ja maakerrostumista.

Löydöstä kertovat tiedelehdet Nature Ecology & Evolution, Nature ja sen katsaus.

Kun sormi kivettyi, oli Al Wustan seutu kostea ja sateinen. Sen ajan aluetta on sanottu ”vihreäksi Arabiaksi”.

Aikoinaan suotuisa ilmasto olisi näin johdattanut ihmisen esi-isiä paitsi Lähi-idän metsiin pohjoisempana, myös puolikuiville ruohikoille Arabian sisäosiin, kuten Al Wustaan. Alueella oli sedimenttien perusteella makean veden järvi ja ruohikkoa.

Löytäjät Oxfordin yliopistosta ja Max Planckin ihmishistorian instituutista Saksasta pohtivat, vaikuttiko tämä siirtyminen ja sopeutuminen ruohikkoalueille Homo sapiensin liikkeisiin muualle. Lähi-idästä ja Arabiasta ihminen valloitti lopulta Euraasian, Euroopan ja sitten koko maailman.

Nykyisen tulkinnan mukaan ihmisen esi-isät lähtivät Afrikasta useissa aalloissa. Ensimmäisessä aallossa Homo ergaster siirtyi Afrikasta muuhun maailmaan 1,7 miljoonaa vuotta sitten.

Paljon myöhemmin seurasi Homo sapiens kahdessa aallossa.

Arvio ensimmäisestä muutosta on, että se alkoi jo Afrikan ulkopuolelle jo noin 177 000 vuotta sitten. Tästä todistaa Israelista tehty melko tuore luulöytö. Afrikan mantereella on löytynyt Homo sapiensin luita Marokostakin. Ne on ajoitettu ainakin 280 000 vuotta vanhoiksi.

Toinen muutto alkoi arviolta 65 000 vuotta sitten. Sormen omistaja on voinut tulla Arabiaan joko eteläistä reittiä eli nykyisen Bab el Mandebin salmen läheltä tai pohjoista reittiä eli Siinain niemimaan kautta. Aikoinaan Punaisenmeren pinta oli alempana myös salmen lähellä.

Nykyisestä Israelista on Al Wustaan matkaa 650 kilometriä.

Muuton reiteistä ja ajoituksista on monia tulkintoja. Nyt tehty löytö voi täydentää karttaa, sanoo Max Planck -instituutin tiedote.

Sisältö jatkuu mainoksen alla