Tulevaisuuden tietokone pyörii ehkä valolla sähkön sijasta. Kuva: NandezNDK/Wikimedia Commons
Tulevaisuuden tietokone pyörii ehkä valolla sähkön sijasta. Kuva: NandezNDK/Wikimedia Commons

Keksintö on askel kohti valolla toimivia tietokoneita.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat onnistuneet rakentamaan laskimen, joka suorittaa laskutehtävät valon avulla.

He esittelivät Science Advances -tiedelehdessä täysin valolla toimivan loogisen piirin. Yliopiston mukaan se on ensimmäinen maailmassa.

Laskin muodostuu poikittaisista nanolangoista. Se pystyy tekemään valon avulla esimerkiksi yhteen- ja vähennyslaskuja. Keksintö on askel kohti optista tietokonetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Se on perimmäinen tavoite”, sanoo hanketta vetänyt tutkijatohtori Henri Jussila.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Osoitimme, että nanorakenne suoriutuu laskutoimituksista siinä kuin yksinkertainen taskulaskin. Erona on, että sähkön sijaan laskuoperaatiot suoritetaan valon avulla”, Jussila sanoo.

Hänen mukaansa optisia piirejä on esitelty ennenkin, mutta ensimmäisen kerran sillä demottiin laskuoperaatioita.

Laskimessa käytettiin kahdenlaisia, eri materiaalista tehtyjä nanolankoja. Niiden pituus oli kymmenen mikrometriä ja paksuus sata nanometriä eli viidessadasosa hiuksen paksuudesta. Langat välittävät fotoneita eli valoa.

Tutkijat kokosivat rakenteen hiusten kampaamista muistuttavalla tekniikalla. Sen avulla langat saatiin järjestetyksi tarkasti haluttuun suuntaan.

Eri aineista tehdyt langat ovat laskimessa kohtisuorassa eli 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden, kertoo tutkimusryhmän johtaja professori Zhipei Sun.

Valon ominaisuudet – aallonpituus ja polarisaatio – vaikuttavat siihen, kummanlainen lanka valoon reagoi.

Valolla toimiva looginen piiri operoi nollilla ja ykkösillä siinä missä tavallinenkin. Piirin ulostulossa ei valoa tarkoittaa nollaa, valo ykköstä.

Mitä hyötyä valolla toimivasta piiristä tai tietokoneesta sitten olisi?

Valolla laskenta voisi olla äärimmäisen nopeaa. Siinä ei synny energiahäviötä, jota syntyy, kun sähkövirta lämmittää koneen osia. Valoa voisi mahdollisesti käyttää myös aivan uusin tavoin.

Sunin mukaan optisessa piirissä voisi esimerkiksi ajaa monta operaatiota rinnakkain eri värisillä valoilla eli eri aallonpituuksilla. Se tekisi laitteen paljon tehokkaammaksi.

”Nykyiset tietokoneet ovat melko hyviä, mutta valolla on eri ominaisuudet. Se avaa uusia mahdollisuuksia. Emme vielä tiedä, mitä kaikkea siitä voi seurata”, Jussila sanoo.

Optisen tietokoneen toteuttamiseen ei myöskään ole yhtä mallia, vaan se voisi toimia monella tavalla.

Professori Sun sanoi joka tapauksessa pitävänsä optisen tietotekniikan näkymiä lupaavina.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä37009

Käyttäjä5109 kirjoitti:
En ymmärtänyt yhtään mitään, kyllähän valolla toimivia laskimia on ollut niin aina, laskimen alkuajoista saakka. Itsellänikin on yksinkertaisimmat toimitukset suorittava.

Laskimessasi on valokenno tuottamassa sähköä jolla itse elektroniikka toimii. Kuten nimikin sanoo, elektroniikka on  elektronien  kulun ohjamista elektroneilla. Kaikki kaupalliset tietokoneet toimivat niin. Tietoliikenne voi olla optista, mutta se muutetaan sähkösignaaleiksi ennen kuin tietokone voi sitä käsitellä.

Tässä artikkelissa tehtiin laskinpiirejä niin, että fotoneja (eli valoa) ohjattiin fotoneilla. Sillä vältetään turhat konversiot sähkön ja valon välillä ja sillä on potentiaalia tolkuttomiin nopeuksiin. Aika näyttää tuleeko siitä sovelluksia.

QS
Seuraa 
Viestejä5890

Major_Breakthrough kirjoitti:

käpylisäkkeessä...joka on samaa sarveiskalvoa  kuten silmätkin

Tuli saunamajurilta niin kova väite, että tarvitaan lähde. Tarjoilisitko lähteen ? (Valkee Oy:n nettisivut tai suoli24 will be rejected)

Kaavani ovat lähtökohtaisesti yliluonnollisissa yksiköissä c = ħ = 1/2π = ε = μ = -1 = 1

Sisältö jatkuu mainoksen alla