Useimmat suomalaiset aloittavat päivänsä aamiaisella. Ei se silti ole päivän tärkein ateria. Kuva: Shutterstock
Useimmat suomalaiset aloittavat päivänsä aamiaisella. Ei se silti ole päivän tärkein ateria. Kuva: Shutterstock

Aamiaisen jättäminen syömättä voi kertoa huonoista elintavoista.

Aamupalan laiminlyönti lisää riskiä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin, kertoo uusi tutkimus Journal of the American College of Cardiology -lehdessä. Tulosta ei kannata kuitenkaan ihan purematta niellä. Aiempi tutkimusnäyttö asiasta on ollut ristiriitaista.

Iowan yliopiston kansanterveystieteen laitoksen tutkijat seurasivat parinkymmenen vuoden ajan yli 6 500 amerikkalaista aikuista, jotka tutkimuksen alussa olivat iältään 40–75-vuotiaita. Puolet tutkituista oli miehiä ja puolet naisia.

Tutkimukseen valitut olivat 1980–1990-lukujen taitteessa osallistuneet terveyttä ja ravitsemusta kartoittavaan tutkimukseen, jossa heiltä kysyttiin muun muassa aamiaistottumuksia. Valtaosa nautti aamiaisen joka päivä tai vähintään muutaman kerran viikossa. Ilman purtavaa päivänsä aloittavia oli vain viisi prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat katsoivat sitten vuoden 2011 kuolintilastoista, miten tutkimukseen osallistuneille henkilöille oli käynyt, ja lähtivät etsimään yhteyksiä elintapojen ja kuolleisuuden välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tilastoista nousi esille elintapojen vahva yhteys sydänsairauksiin. Ne, jotka eivät ilmoituksensa mukaan ikinä syöneet aamiaista, kuolivat sydän- ja verisuonisairauksiin lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka söivät aamupalaa säännöllisesti. Riski kasvoi liki 90 prosenttia.

”Aamiaista pidetään päivän tärkeimpänä ateriana, mutta aineistoa ei ole tarpeeksi, jotta voitaisiin vastata, onko asia näin vai ei. Meidän tutkimuksemme on yksi niistä, jotka tukevat aamiaisen pitkäaikaisia hyötyjä”, muotoilee epidemiologian apulaisprofessori Wei Bao CNN-uutiskanavalle.

Tutkimuksessa on kuitenkin rajoitteensa, jotka pätevät tällaisiin havainnoiviin tutkimuksiin yleensäkin. Tilastollinen yhteys aamiaisen ja sydänsairauksien välillä näyttää siis olevan, mutta tutkimus ei pysty osoittamaan syy-seuraussuhdetta – siis että sairastuminen ja kuolleisuus johtuisivat nimenomaan aamiaisen syömättä jättämisestä.

Taustalle saattaa jäädä muita selittäviä tekijöitä, joita ei kyetä huomioimaan.

Tässäkin tutkimuksessa havaittiin, että aamiaista syömättömät olivat huono-osaisempia ja elivät kaikin tavoin epäterveemmin kuin ne, jotka nauttivat aamiaisen säännöllisesti. Aamiaisen väliin jättäjät olivat tyypillisesti joko nykyisiä tai entisiä tupakoijia, nauttivat runsaasti alkoholia ja liikkuivat vähemmän.

Näyttää siis siltä, että aamiaisen väliin jättäminen on yhteydessä yleisestikin huonompiin elintapoihin, jotka kostautuvat korkeampana kuolleisuutena.

Ravitsemustieteen apulaisprofessori Krista Varady kehuu CNN:n haastattelussa tutkimusta sinänsä hyvin tehdyksi, mutta huomauttaa juuri yllämainitusta seikasta.

”Tutkimuksessa yritettiin kontrolloida näitä taustamuuttujia, mutta uskon, että on vaikea erottaa aamiaisen vaikutusta ylipäänsä epäterveellisistä elintavoista”, Varady sanoo. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa.

Suuri osa aamiaisen hyötyjä korostavista tutkimuksista on nimenomaan tällaisia havainnoivia tutkimuksia. Joissain tutkimuksissa on esimerkiksi saatu näyttöä siitä, että aamiaisen väliin jättäminen saattaa lihottaa.

Ehkä aamulla paastoavat ovat päivän mittaan nälkäisempiä ja syövät enemmän. Tilastollinen yhteys aamiaisen välttelyn ja ylipainon välillä on kuitenkin monimutkainen. Mikä on syy ja mikä seuraus?

Jos ylipainoinen ihminen ilmoittaa tutkimuksessa, ettei syö aamiaista, se voikin johtua siitä, että hän yrittää laihduttaa ja siksi karsii aamun ruokailua. Aamiaisen laiminlyönti ei siis ole ollut lihomisen alkusyy millään lailla.

Joissain tutkimuksissa onkin päivastoin havaittu, että ihmiset, jotka eivät syö aamiaista, syövät muutenkin päivän mittaan vähemmän, eikä tästä ole ainakaan haittaa.

Sen sijaan tuhdin aamiaisen nauttivat tulevat päivän aikana ahmineeksi enemmän kaloreita ja varsinkin hiilihydraatteja. Energiansaanti kasvaa, mutta lepoaineenvaihdunta pysyy ennallaan, osoitti runsaisiin aamiaisiin viehtyneillä amerikkalaisilla tehty tutkimus muutama vuosi sitten.

Tästä voisi vetää johtopäätöksen, että aamiaisen jättäminen syömättä voisi auttaa laihtumaan, mutta vahvaa näyttöä ei ole siitäkään. Noin 300 henkilöllä tehdyssä satunnaistetussa ja kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, ettei painon putoamisella ollut mitään yhteyttä siihen, söikö ihminen aamiaista vai ei.

Näiden tutkimusten vahvuus oli se, että niissä pystyttiin etsimään syy-seuraussuhteita.

Tutkimustiedon perusteella voi ainakin sanoa, että omista aamiaistottumuksistaan ei kannata ylen määrin huolestua. Kukin tyylillään.

Ehkä kuitenkin kaikkein energiapitoisimmat sokeripommimurot kannattaa jättää kaupan hyllylle ja kokeilla niiden sijaan, maistuisiko vaikka täysjyväpuuro.

Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista ei lähdekään aamulla liikkeelle tyhjin vatsoin. Esimerkiksi Finravinto 2017 -tutkimuksessa lähes kaikki osallistuneet nauttivat aamupalan.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä15813

Kuolluhan sitä pitäis jo oikeastaan tässä vaiheessa olla näillä elintavoilla verrattuna siihen miten kehoitetaan elettävän, joten otetaan jokainen uusi päivä ikäänkuin lahjana ja juhlitaan pikkasen.

”Juomisen suhteen ilmaantuva alemmuudentunne ja kykenemättömyys johtavat siihen, että ennen niin säyseä ja mukava alkoholisti alkaa olla ylimielinen ja riidanhaluinen. Hänellä alkaa olla mahtipontisia ja suureellisia ajatuksia, mikä alkaa eristää hänet muista – kukaan ei siedä kenessäkään sellaisia piirteitä, vähiten alkoholistissa.”

jaho
Seuraa 
Viestejä1125

Tuossa otsikossa on kyllä mennyt kausaliteetit ja korrelaatiot sekaisin. Tekstin perusteella tulee ilmi että ihmiset joilla on huonojen elintapojen vuoksi lyhyt elinajan odote jättävät yleensä aamiaisen syömättä. Ei toisinpäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla