Äidin halaus poistaa lapsen stressin.
Äidin halaus poistaa lapsen stressin.

Äidin äänen kuuleminen lieventää tyttären stressiä samalla tavalla kuin halaus.

Kiltin kosketuksen tiedetään hillitsevän stressihormoneja, mutta pelkkä ääni pystyy samaan, osoittivat yhdysvaltalaistutkijat.

Antropologi Leslie Seltzer Wisconsin-Madisonin yliopistosta testasi asiaa 7-12-vuotiailla tytöillä, jotka hän laittoi pitämään improvisoidun puheen sekä ratkomaan nipun laskutehtäviä vieraiden arvostelijoiden edessä. Haastava tilanne pisti tyttöjen sydämen tikittämään ja purskautti elimistöön stressihormoni kortisolia.

Kuohuttavan tilanteen jälkeen kolmannes tytöistä sai tyynnyttävän halauksen äideiltään. Kolmannes sai puolestaan katsella tunneneutraalia videota 75-minuutin ajan. Loput taas saivat puhelimen käteensä – ja linjalla oli oma äiti.

 Vaikutus hämmästytti tutkijatkin. "Hormonaaliset reaktiot olivat kutakuinkin samat niillä lapsilla, jotka pääsivät viestimään äitinsä kanssa, tapahtui vuorovaikutus sitten fyysisesti koskettamalla tai puhelimitse", Seltzer sanoo.

Mittaukset paljastivat, että vuorovaikutus äidin kanssa lisäsi tyttöjen kiintymys- ja luottamushormoni oksitosiinin pitoisuutta merkittävästi, ja stressistä kielivä kortisoli puolestaan hävisi.

"Oletimme, että oksitosiinin vapautumiseen tarvitaan fyysinen kosketus, mutta tulostemme perusteella äidin äänellä voi olla sama vaikutus kuin halauksella", Seltzer toteaa.

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the Royal Society B.