Matosammakon poikaset syövät äitinsä rasvakerrosta. Kuva: Alexander Kupfer/Natural History Museum
Matosammakon poikaset syövät äitinsä rasvakerrosta. Kuva: Alexander Kupfer/Natural History Museum

Emo tarjoaa itsensä lastensa ravinnoksi.

Ihmisten maailmassa naisille kertyy raskauden aikana usein liikakiloja, joista voi olla hankalaa päästä eroon. Keniassa elävällä Boulengerula taitanus -matosammakolla ei ole tätä ongelmaa. Kun sen poikaset kuoriutuvat, ne alkavat syödä emonsa rasvakerrosta. Emot menettävät jo viikossa seitsemäsosan painostaan poikasten suihin.

Tutkijoiden mukaan emo ei vahingoitu poikasten käsittelyssä. Poikasten ravinto muodostuu ylimääräisestä rasvakerroksesta, josta on varaa nirhiä. Rasvapeite alkaa kasvaa jo ennen munien laskemista, ja emon väri muuttuu vaaleammaksi.

Matosammakoiden ryhmässä on muitakin lajeja, jotka hoitavat jälkeläisiään samankaltaisella tekniikalla. Näillä lajeilla poikaset syntyvät emon sisälle ja syövät emon munanjohtimien sisäpinnalla kasvavaa ravintopeittoa. Kenialainen matosammakko on onnistunut "ulkoistamaan" tämän tehtävän ihonsa pinnalle.

Lue lisääNaturen sivuilta.