Hiekkaan 40 sentin syvyyteen kaivetut alumiinilaatat osoittivat, että aallonpituudeltaan 30-70 sentin tutka-aalloilla voidaan havaita maahan haudattuja aarteita, New Sci...

Hiekkaan 40 sentin syvyyteen kaivetut alumiinilaatat osoittivat, että aallonpituudeltaan 30-70 sentin tutka-aalloilla voidaan havaita maahan haudattuja aarteita, New Scientist -lehti kertoo. Kokeet tehtiin Ben Gurionin yliopistossa Israelissa.

Tutkaa on jo pitkään käytetty kaukokartoituksessa, joka tehdään Maata kiertävistä satelliiteista. Satelliittitutkissa käytetään kuitenkin niin lyhyttä aallonpituutta, ettei tutka-aalto tunkeudu maanpinnan alle.

Dan Blumbergin ja Julian Danielsin kehittämä menetelmä on oikeastaan tarkoitettu vanhojen jokiuomien etsimiseen. Jokien perusteella voidaan päätellä, missä on muinoin ollut asutusta. Tietysti siinä sivussa tutka voi antaa piippauksen myös maahan kätketyn aarrearkun kohdalla.

Menetelmä sopii vain hyvin kuivaan maastoon, sillä kostea maaperä johtaa sähköä niin hyvin, että tutka-aallot heijastuvat jo pinnasta. Myös jäätiköille menetelmä sopii, sillä jää johtaa sähköä huonosti.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla