Aasian asuttaminen alkoi mahdollisesti Intiasta ja jatkui sieltä ensin Thaimaahan ja Malesiaan, sitten kohti pohjoista. Kuva: <span class="photographer">Science / AAAS
</span>
Aasian asuttaminen alkoi mahdollisesti Intiasta ja jatkui sieltä ensin Thaimaahan ja Malesiaan, sitten kohti pohjoista. Kuva: Science / AAAS

Geneettisten pikkuerojen tutkimus osoittaa, että kaikki Aasian populaatiot ovat samaa perua.

Kahden tuhannen aasialaisen yksilön geneettisten pikkuerojen tarkka tutkimus antaa viitteitä siitä, että koko manner asutettiin aikanaan yhdellä ainoalla muuttoaallolla.

Jin Li ja hänen ryhmänsä tutkivat pienimpiä mahdollisia geneettisiä eroavaisuuksia, yhden emäksen eroja eli snipejä, 73 aasialaisen ja kahden muun populaation jäseniltä. Niiden perusteella kaikki Aasian populaatiot ovat merkittävässä määrin sukua keskenään, myös ne ryhmät joiden ei kielitieteellisten, kulttuuristen ja etnisten piirteiden perusteella ole uskottu sekoittuneen keskenään.

Aasia on maailman mantereista suurin sekä pinta-alaltaan että väestöltään, ja sen kulttuurinen ja kielellinen moninaisuus on suuri. Tähän saakka on ajateltu, että Aasia saatettiin asuttaa myös kahdessa aallossa, joista toinen saapui Kaakkois-Aasiaan ja toinen myöhemmin Keski- ja Koillis-Aasiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uudet tulokset tukevat yhden aallon teoriaa. Pääosa Aasian geenipoolista näyttää olevan peräisin yhdestä nykyihmisten ryhmästä, jonka jälkeläiset ovat levittäytyneet mantereelle etelä-pohjoissuunnassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science.

Sisältö jatkuu mainoksen alla