Aasiaan on iskeytynyt myös isoja meteoriitteja, joista yhden paikka on nyt löytynyt. Taiteilijan näkemys. Kuva: ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Aasiaan on iskeytynyt myös isoja meteoriitteja, joista yhden paikka on nyt löytynyt. Taiteilijan näkemys. Kuva: ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Kraatterin läpimitta on yli yhdeksän kilometriä. Meteoriitti iskeytyi Aasiaan 790000 vuotta sitten.

Pitkään etsityn jättimeteoriitin iskupaikka on nähtävästi löytynyt Aasiasta. Iso meteoriitti iskeytyi noin 790000 vuotta sitten nykyisen Laosin alueelle.

Törmäys synnytti kraatterin, jonka läpimitta on noin 9,3 kilometriä. Koko kraatteri on hautautunut ison Bolaven laavatasangon alle eteläisessä Laosissa.

Törmäys levitti hajonneen meteoriitin kivimassaa ja muita kiviä laajalle alueelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Geologit ovat lähes vuosisadan ajan etsineet ison meteoriitin törmäyspaikkaa Kaakkois-Aasian alueelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ympäri Aasiaa oli löydetty kiviä, jotka ovat tummia tektiittejä eli lasimeteoriitteja. Tällainen kivi on enimmäkseen piipitoista lasia. Tektiitin lasi voi kuultaa läpi tai olla läpinäkymätöntä.

Lasimeteoriitteja syntyy, kun ison meteoriitin isku sulattaa iskupaikalla kiviainesta ja sinkauttaa sitä ilmakehään. Jäähtyessään kiviaines jähmettyy lasimaiseksi, ja näitä kiven roiskeita tippuu takaisin Maahan.

Lasimeteoriitteja on kerätty niin isolta alueelta, että sen on laskettu olevan jopa viidesosa Australaasian koko maa­alueesta. Kiviä on löytynyt myös Intian ja Tyynenmeren saarilta.

Geologit jäljittivät törmäyskohtaa kivien avulla. He tutkivat Laosissa Bolaven laavaisen alueen kallioperää. Sen pohjoisista osista löytyi yhtäläisiä kiviä lasimeteoriittien kanssa, kertoo verkko­sivusto Universe today.

Laosissa Bolaven alueella on suhteellisen nuoria tulivuoria, ja niistä syöksynyt laava on levinnyt isoksi tasangoksi.

Tasangolla lähellä Mekong­jokea laavaa on kerrostunut jopa 300 metrin paksuuteen. Sellainen laavan määrä peittää jo isonkin kraatterin.

”Meteoriitti synnytti niin ison kuopan, että se ei kyllä katoa maaperästä noin vaan”, kommentoi The New York Timesille löytöä planeettatutkija Aaron Cavosie Curtin yliopistosta Australian Perthistä. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Yhdysvaltain tiedeakatemian Pnas-lehdessä tutkijat selittävät löytöään monen todisteen avulla. Tutkimuksia johti geologi Kerri Sieh Singaporen yliopistosta.

Laosin laavakentän ikää määriteltiin. Osa siitä on ajalta ennen iskua, osa sen jälkeen. Tässä on järkeä, sillä kraatterin haudanneen laavan täytyy olla ajalta iskun jälkeen kuten laavan, jossa on tektiittejä.

Geologi Siehin ryhmä mittasi Laosissa myös paikallista gravitaatiokenttää. Iso kraatteri yleensä keventää alueellista painovoimaa.

Tutkijat saivat lisää todisteita jättimeteoriitista kilometrien päässä törmäyspaikasta. Alueen kivikossa oli hiekkakivien lohkareita. Kalliomassa oli pirstoutunutta. Nämä viittasivat iskuun.

Yksi todiste olivat myös alueelta löytyneet kvartsilohkareet. Niissä näkyi viitteitä nopeasta kivilajin muuttumisesta. Myös se tuki olettamusta meteoriitista.

Isku vaikutti myös alueen ihmisiin. Melko lähellä eli Etelä-Kiinan puolella Guangxissa on käytetty tektiitistä tehtyjä käsikirveitä. Ne viittaavat siihen, että alueella­ asui pystyihmisiä (Homo erectus).

Laavakentän alueelta löytyi paljon puuhiiltä. Se kielii siitä, että isku aiheutti suuria metsäpaloja.

Yksi mahdollisuus on, että esi-isät muuttivat alueelle iskun ja tulipalojen jälkeen. He ehkä valmistivat työkaluja kalliosta, joka paljastui törmäyksen takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla