Himalaja lämpiää nopeammin kuin maapallo keskimäärin.
Himalaja lämpiää nopeammin kuin maapallo keskimäärin.

Jos mitään ei tehdä, Himalajan ja Aasian korkeiden vuorten jäätiköistä katoaa kaksi kolmasosaa.

Aasian vuoristoissa on maailman suurin jäätyneen veden varasto heti napojen jälkeen, ja vuorijäätiköt ruokkivat suuria jokia kuten Gangesta. Miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia jäätiköiden sulamisvedestä, jota käytetään kasteluun, vesivoimaan ja juomavedeksi.

Tiedelehti Naturessa julkaistu uusi tutkimus kertoo huolestuttavia uutisia jäätiköiden kohtalosta lämpenevässä ilmastossa. Hollantilaistutkijat laskevat, että vaikka maailma pääsisi Pariisin sopimuksessa asetettuun tavoitteeseen rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen, Aasian vuorijäätiköistä menetettäisiin silti kolmasosa vuosisadan loppuun mennessä.

Pariisin tavoite on erittäin kunnianhimoinen, eikä siinä välttämättä onnistuta. Tähän mennessä maapallo on lämmennyt esiteolliselta ajalta noin asteen verran.

Maapallon keskilämpötilan nousu ei jakaudu tasaisesti, vaan 1,5 asteen lämpeneminen lämmittäisi esimerkiksi itäistä Himalajaa 2,3 astetta ja Hindukuš-vuoristoa 1,9 astetta. Vuoristot lämpenevät jo nyt globaalia keskiarvoa nopeammin.

Tutkijat laskevat mallissaan jäätiköiden nykyiseksi massaksi noin viisi biljoonaa tonnia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin on arvioitu. Tutkijat osoittavat, että jäätiköiden sulaminen on suorassa suhteessa lämpenemiseen.

Jos lämpenemisen pysäyttämiseksi ei tehdä mitään, vuorijäätiköistä hupenee jopa kaksi kolmasosaa vuosina 2071–2100. Ilmastosopimuksista ja neuvotteluista huolimatta olemme nyt toistaiseksi tällä polulla.

Vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi nyt kuin seinään, jäätiköistä sulaisi silti osa. Jäätiköllä kun kestää vuosikymmeniä sopeutua siihen kokoon, jonka vallitseva ilmasto sallii.

Tutkijat laskevat myös, kuinka paljon ilmaston pitäisi lämmetä, jotta kaikki jää sulaisi. Heidän mallissaan tämä vaatisi 11 asteen lämmönnousun. Kaikki jää ei siis ole vaarassa sulaa, toisin kuin joissain tutkimuksissa on aiemmin esitetty.

Nykytahdilla jäätiköistä ollaan kuitenkin menettämässä kaksi kolmannesta. Pariisin sopimuksen tavoitteiden täyttyminen on paras toivo, vaikka jäätikköä katoaisi silti.

”Tutkijat ovat osoittaneet, että lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen säilyttäisi huomattavan osan Aasian vesiresursseista, ja jos epäonnistumme tässä tavoitteessa, maksamme suorassa suhteessa siihen, miten pahasti epäonnistumme”, kommentoi löydöksiä ulkopuolisena tutkijana professori J. Graham Cogley.

Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota
Ihotulosteen anturin voi pestä pois vedellä. Kuva: McAlpine group / University of Minnesota

”Kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, kehuu tutkija.

Anturi on tulostettu ensi kertaa suoraan iholle 3d-tulostimella. Tällainen tuloste voi esimerkiksi aistia ympäristön kemiallisia aineita.

Tulosteeseen voi liittää aurinkokennot. Valmistajan eli Minnesotan yliopiston mukaan tekniikka sopisi esimerkiksi sotilaille.

”Tulostimen voi ottaa repusta ja printata sillä anturin tai muun elektroniikan suoraan iholle. Tulostin olisi kätevä kuin Sveitsin armeijan linkkuveitsi”, sanoo Minnesotan yliopiston apulaisprofessori Michael McAlpinen PhysOrg-verkkojulkaisussa.

Menetelmän julkaisi Advanced Materials -lehti. Yliopiston video näyttää, kuinka elektroniikka tulostuu iholle.

"Tämän voi tehdä kannettavalla ja kevyellä tulostimella, joka maksaa alle 400 dollaria (330 euroa)”, sanoo McAlpinen.

Tulostin mukautuu käden pieniin liikkeisiin konenäön avulla.

”Vaikka yrittäisi kuinka pitää kättä paikallaan, käsi liikkuu hieman. Kädet ovat muutenkin erilaisia”, sanoo McAlpinen.

Konenäkö seuraa käden liikkeitä pienten merkkipisteiden avulla. Tulostukseen laite käyttää mustetta, joka on valmistettu hopeahiutaleista. Se kovettuu huoneenlämmössä. Yleensä 3d-tulosteet täytyy kovettaa korkeissa lämpötiloissa.

Kun haluaa tulosteen pois kädestään, voi sen irrottaa pinseteillä tai huuhtoa pois vedellä.

Arkielämässä iholle printattavalla biotulosteella voisi hoitaa haavaa. Tutkijat ovat jo kokeilleet haavan hoitoa hiirillä.

Myös ihonsiirto voisi onnistua. Joskus iholle ehkä tulostuu ”biomustetta”. Musteessa on uusia ihosoluja, jotka korvaavat sairaan ihon.

Tietoisuus ei ole vakaa tila vaan vaihtelee alati. Se tarjoaa tilaisuuksia oudoille aistimuksille. Kuva: iStock

Muinaisen kalliotaiteen kuvajaiset tuotti muuntunut tietoisuus. Se syntyy meidänkin aivoissamme.

Kalliotaidetta tehtiin kaikilla asutuilla mantereilla kymmeniätuhansia vuosia. Suomestakin sitä tunnetaan yli viidentuhannen vuoden takaa.

Jos olet joskus katsellut kuvia näistä maalauksista tai uurroksista, olet varmaan pannut merkille, kuinka samankaltaisia ne ovat maailman eri puolilla.

Kaikkialla kiveen on laadittu ristikoita, siksakkeja, aaltoviivoja, täpliä, kaaria ja spiraaleja. Yhtä lailla yleismaailmallisia ovat eläimet, ja joka puolella on kuvattu paljon myös ihmisiä.

Ihmisissä huomiota kiinnittää yhtäläinen kahtalaisuus. Osa toimittaa selvästi arkisia askareita, osa kokee jotain yliluonnollista. Heillä saattaa olla linnun pää, peuran sarvet tai leijonan häntä.

Menneisyytemme tutkijoilla on selitys samankaltaisuuteen. Se löytyy aivoistamme.

Tietoisuus on universaali

Tietoisuuden syvintä olemusta etsitään yhä, mutta yksi asia näyttää selvältä: aivomme tuottavat kaikille yhteistä tajunnan sisältöä.

Esihistoriallista ihmismieltä tutkiva Steven Mithen laskee, että universaali tietoisuus syntyi noin 50 000–60 000 vuotta sitten, samoihin aikoihin, kun meidän nykyisten ihmisten esivanhemmat purkautuivat Afrikasta maailmalle. Silloin aivorakenteissa tapahtui muutoksia, jotka mahdollistivat uudet kollektiiviset innovaatiot.

Kalliotaiteessa tämä näkyy aiheiden samanlaisuutena.

Yhteiset sisällöt syntyvät muuntuneessa tietoisuuden tilassa, jossa aivot tuottavat kuvia ihan itsestään, ilman visuaalisia ärsykkeitä. Tutkijat kutsuvat sisäsyntyisiä aistimuksia entoptisiksi kuviksi, mutta he eivät osaa vielä sanoa, miten aivot niitä tarkkaan ottaen tekevät. Se tiedetään, että havainnot etenevät vaiheissa abstrakteista kuvioista hallusinaatioihin ja että aivot ovat mukana laajalti.

Kuka vain voi kokea

Myös se on käynyt tutkimuksissa ilmi, että entoptisia havaintoja voi syntyä kenen tahansa päässä.

Tilaisuuksia tarjoaa tietoisuuden häilyvyys. Tajuntamme ei näet ole vakaa vaan vaihtelee tilasta toiseen. Erityisen altis harha-aistimuksille tietoisuus on silloin, kun se on kääntynyt sisäänpäin, itseen.

Entisaikain samaanit näkivät oman kulttuurinsa pyhiä ja pahoja, me voimme nähdä enkelin, kuolleen omaisen tai hirviön. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan yliluonnolliset aistimukset ovat yleisiä. Sellaisen on kokenut joka toinen maailman ihminen.

 

Lue lisää

Huhtikuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa kalliotaidetta tutkiva psykologi Mauno Niskanen valaisee universaalin tietoisuuden ja entoptisten aistimusten syntyä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.