Himalaja lämpiää nopeammin kuin maapallo keskimäärin.
Himalaja lämpiää nopeammin kuin maapallo keskimäärin.

Jos mitään ei tehdä, Himalajan ja Aasian korkeiden vuorten jäätiköistä katoaa kaksi kolmasosaa.

Aasian vuoristoissa on maailman suurin jäätyneen veden varasto heti napojen jälkeen, ja vuorijäätiköt ruokkivat suuria jokia kuten Gangesta. Miljoonat ihmiset ovat riippuvaisia jäätiköiden sulamisvedestä, jota käytetään kasteluun, vesivoimaan ja juomavedeksi.

Tiedelehti Naturessa julkaistu uusi tutkimus kertoo huolestuttavia uutisia jäätiköiden kohtalosta lämpenevässä ilmastossa. Hollantilaistutkijat laskevat, että vaikka maailma pääsisi Pariisin sopimuksessa asetettuun tavoitteeseen rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen, Aasian vuorijäätiköistä menetettäisiin silti kolmasosa vuosisadan loppuun mennessä.

Pariisin tavoite on erittäin kunnianhimoinen, eikä siinä välttämättä onnistuta. Tähän mennessä maapallo on lämmennyt esiteolliselta ajalta noin asteen verran.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maapallon keskilämpötilan nousu ei jakaudu tasaisesti, vaan 1,5 asteen lämpeneminen lämmittäisi esimerkiksi itäistä Himalajaa 2,3 astetta ja Hindukuš-vuoristoa 1,9 astetta. Vuoristot lämpenevät jo nyt globaalia keskiarvoa nopeammin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat laskevat mallissaan jäätiköiden nykyiseksi massaksi noin viisi biljoonaa tonnia, mikä on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin on arvioitu. Tutkijat osoittavat, että jäätiköiden sulaminen on suorassa suhteessa lämpenemiseen.

Jos lämpenemisen pysäyttämiseksi ei tehdä mitään, vuorijäätiköistä hupenee jopa kaksi kolmasosaa vuosina 2071–2100. Ilmastosopimuksista ja neuvotteluista huolimatta olemme nyt toistaiseksi tällä polulla.

Vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi nyt kuin seinään, jäätiköistä sulaisi silti osa. Jäätiköllä kun kestää vuosikymmeniä sopeutua siihen kokoon, jonka vallitseva ilmasto sallii.

Tutkijat laskevat myös, kuinka paljon ilmaston pitäisi lämmetä, jotta kaikki jää sulaisi. Heidän mallissaan tämä vaatisi 11 asteen lämmönnousun. Kaikki jää ei siis ole vaarassa sulaa, toisin kuin joissain tutkimuksissa on aiemmin esitetty.

Nykytahdilla jäätiköistä ollaan kuitenkin menettämässä kaksi kolmannesta. Pariisin sopimuksen tavoitteiden täyttyminen on paras toivo, vaikka jäätikköä katoaisi silti.

”Tutkijat ovat osoittaneet, että lämpenemisen pysäyttäminen 1,5 asteeseen säilyttäisi huomattavan osan Aasian vesiresursseista, ja jos epäonnistumme tässä tavoitteessa, maksamme suorassa suhteessa siihen, miten pahasti epäonnistumme”, kommentoi löydöksiä ulkopuolisena tutkijana professori J. Graham Cogley.

Sisältö jatkuu mainoksen alla