Tämä kummitus luotiin varhaisella valokuvaustekniikalla. Kuva: William H. Rau, Wikimedia Commons
Tämä kummitus luotiin varhaisella valokuvaustekniikalla. Kuva: William H. Rau, Wikimedia Commons

Vieraan läsnäolon tuntu syntyy aisteja harhauttamalla.

Jotkut ihmiset saattavat kokea jonkun olevan läsnä samassa huoneessa, vaikka ovat siellä yksin. Kyse ei ole henkiolennoista vaan harha-aistimuksesta, joka on mahdollista synnyttää keinotekoisesti. Näin tekivät Lausannen teknisen yliopiston EPFL:n tutkijat laboratoriossaan ja selittävät nyt ilmiön Current Biology -lehdessä.

Alkuun tutkijat luotasivat aaveharhan aivoperustaa tutkimalla neurologisia potilaita, jotka ovat kokeneet tällaisia ”ilmestyksiä”. Aivojen magneettikuvat paljastivat häiriöitä aivosaaressa, päälakilohkossa ja ohimolohkossa. Nämä alueet osallistuvat moniaistiseen havaitsemiseen, joka on tärkeää oman kehon kokemisessa.

Potilaiden aivokuvien ja heidän ilmestyskuvaustensa pohjalta sekä sen perusteella, mitä tiedetään sairauksien aisti- ja liikehäiriöistä, tutkijat päättelivät, että aaveharhan voisi aiheuttaa sekaannus aisti- ja liiketiedon käsittelyssä. Sensomotorisen hämmennyksen johdosta ihmiset kokisivat oman kehonsa signaalien kuuluvan jollekin toiselle, mikä saisi aikaan aaveharhan.

Testatakseen hypoteesiaan tutkijat rakensivat koejärjestelyn, jolla sekoittaa koehenkilöiden aisti- ja liiketiedon käsittelyä. Henkilöt olivat silmät peitettyinä kytkettyinä robottiin, joka kosketti tangolla heidän selkäänsä, kun he kurottivat kädellä eteensä. Sormi sai laitteelta tuntopalautteen, jolloin koehenkilöt tunsivat tökkäävänsä itse omaa selkäänsä.

Osa koehenkilöistä alkoi kokea kummia, kun laitteen kosketus selässä tapahtui hieman eri aikaan kuin heidän oman sormensa ojennus. Silloin heille tuli vaikutelma, että joku toinen ihminen seisoisi heidän takanaan ja koskettaisi heitä. Lisäksi tuntui kuin heidän kehonsa leijuisi taaksepäin kohti tuota aavemaista olentoa. Joistain myös tuntui kuin huoneessa olisi vielä enemmän ihmisiä. Kaksi koehenkilöä piti kokemusta niin vastenmielisenä, että he halusivat keskeyttää kokeen.

Koehenkilöiden liikkeen ja kosketustuntemuksen eriaikaisuus aiheutti sensomotorisen ristiriidan, jonka aivot ratkaisivat harhaisella tulkinnalla, että joku toinen henkilö kosketti heitä, selittävät tutkijat. Samanlainen ristiriita syntyy myös joidenkin teorioiden mukaan skitsofreniassa, jolloin potilas pitää oman kehonsa aistimuksia vieraan henkilön merkkeinä.

Video havainnollistaa harhan syntyä.

Video: Current Biology, Blanke et al.

MooM
Seuraa 
Viestejä7167
Liittynyt29.6.2012

Aaveharha luotiin laboratoriossa

MrKAT 24.11.2014 klo 22:40 Kahdessa migreenikohtauksessa on omat kädet hävinneet ja tilalle tulleet jonkun toisen kädet. Eli ikäänkuin joku toinen oisi takaa työntänyt kädet kainaloiden ali ja leikkii olevansa minun käsiä. Helppo esimerkki väärästä tuntoaistimuksen tulkinnasta on, kun laittaa saman käden etu- ja keskisormen ristiin ja hieroo nenänpäätään niin, että molempien sormien reunat koskevat. Yleensä tuntoaistimus on se, että sormien alla on kaksi nenänpäätä.
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...