Ultraäänikuva sikiöstä. Kuva NIH.
Ultraäänikuva sikiöstä. Kuva NIH.

Raskaudenkeskeytyksen kokeneet naiset synnyttävät usein pieniä vauvoja.

Ennenaikaiset synnytykset näyttävät olevan tavallista yleisempiä naisilla, joiden aikaisempi raskaus on päättynyt raskaudenkeskeytykseen. Heidän vauvansa ovat myös usein pienikokoisia.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa ennenaikaisia synnytyksiä todettiin kaksin-kolminkertaisesti keskeytysten lukumäärästä riippuen. Lapsen syntyminen pienikokoisena oli puolestaan noin kolme kertaa todennäköisempää, jos äidille oli tehty aikaisemmassa raskaudessa abortti.

Todennäköisyys oli vieläkin suurempi, yli nelinkertainen, jos abortteja oli tehty kaksi, ja lähes kymmenkertainen, jos niitä oli tehty kolme tai useampia. Vertailukohtana olivat naiset, joille ei oltu tehty yhtäkään raskaudenkeskeytystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ongelmitta sujunut raskaudenkeskeytys ei kuitenkaan heikennä hedelmällisyyttä eikä lisää keskenmenon tai kohdunulkoisen raskauden riskiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa tehdään vuosittain noin 10 000 raskaudenkeskeytystä, mikä on vähän kansainvälisesti verrattuna. Eniten keskeytyksiä tehdään Lapissa ja Ahvenanmaalla ja vähiten Pohjanmaalla.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Epidemiology and Community Health.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla