Jumppapallosta saisi hyvän istuimen koululaisille, joilla on tarkkavaisuushäiriö. Kuva: Wikimedia Commons
Jumppapallosta saisi hyvän istuimen koululaisille, joilla on tarkkavaisuushäiriö. Kuva: Wikimedia Commons

Kiemurtelu ja keinahtelu parantaa keskittymistä.

"Ole paikoillasi ja keskity" on väärä komento lapselle, jolla on todettu aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD. Hän keskittyy parhaiten, kun voi liikahdella, kiemurrella, heilutella jalkojaan tai keinahdella tuolillaan. Kaikki sellainen auttaa tarkkaavaisuushäiriöistä ihmistä oppimaan, kertovat tutkijat Journal of Abnormal Child Psychology -lehdessä.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön keskeisiä oireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Selvästi haitallisia oireita on ehkä viidellä prosentilla lapsista.

”Tyypillisesti puutumme hyperaktiivisuuteen. Toimimme juuri päinvastaisella tavalla kuin yleensä pitäisi ADHD-lasten kanssa”, tutkija Mark Rapport sanoo Keski-Floridan yliopiston verkkosivustolla.

Rapportin mukaan tarkkaavaisuushäiriöisen lapsen ei toki tarvitse antaa ”juoksennella ympäri huonetta”. Lapselle pitäisi kuitenkin antaa mahdollisuus liikahdella niin, että hän pystyy parhaiten keskittymään tehtäviin. Lapset voisivat Rapportin mielestä esimerkiksi istua koulun tärkeissä kokeissa isolla jumppapallolla tai jopa kuntopyörällä.

Tutkimukseen osallistui 52 poikaa, jotka olivat 8–12-vuotiaita. Heistä 29:llä oli havaittu tarkkaavaisuushäiriö. Lopuilla 23:lla pojalla ei ollut havaittu tarkkaavaisuushäiriötä.

Poikia pyydettiin tekemään kokeita, jotka mittasivat niin sanottua työmuistia. Työmuisti on tietojenkäsittelymme keskeisiä perusmekanismeja. Sitä tarvitaan esimerkiksi oppimisessa, järkeilyssä ja ymmärtämisessä.

Lapsille näytettiin satunnaisessa järjestyksessä olevia numeroita ja kirjaimia tietokoneen näytöllä. Numerot ja kirjaimet vain välähtivät näytöllä. Lapsia pyydettiin panemaan numeroita tiettyyn järjestykseen. Heitä kuvattiin koko ajan.

Tarkkaavaisuushäiriöiset lapset liikahtelivat vain silloin, kun he keskittyivät numeroihin ja kirjaimiin. He eivät siis liikahdelleet koko ajan, vain keskittyessään.

”Havaitsimme, että suurin osa lapsista suoriutui sitä paremmin, mitä enemmän he liikahtelivat”, Rapport kuvailee. Hänen mukaansa lasten piti liikahdella säilyttääkseen valppautensa.

Sen sijaan lapset, joilla ei ollut tarkkaavaisuushäiriöitä, suoriutuivat huonommin, jos he liikahtelivat kokeen aikana.

teitvil
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt22.7.2010

ADHD-lapsi oppii parhaiten, kun saa liikahdella

Jatkotutkimus pitäisi tehdä koululuokassa, jotta ryhmän vaikutus saataisiin näkyville. Itse annan liikahdella, mutta joudun rajoittamaan sitä - koska liikahtelu aiheuttaa toisessa keskittymishäiriöisessä tai ihan normioppilaassakin vastareaktion ja kuinka ollakaan homma ei ole kenenkään hanskassa. Ryhmäopetus on aina jonkinlaista kompromissia - vastineeksi toki ryhmäoppiminen on usein yksilöoppimista tehokkaampaa. Tällä hetkellähän muotia ovat erilaiset kiikkustuolipalloviritykset, jotka...
Lue kommentti

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2700
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4029
Liittynyt23.11.2009

Pöllö lentää kuin aave

Yhtenä yönä n. 15vuotta sitten istuin kuunvalossa peurajahdissa, tornissa keskellä metsää. Uutta lunta puiden päällä ja valkoinen metsä. Siellä hiljaisuus on sellaista että kaupunkielämään tottuneena korvissa kuuluu aluksi huminaa kun taustamelua ei ole. Ja metsästystilanne kun oli, kuunteli jokaista risahdusta ja rasahdusta tarkasti. Kyseessä katettu torni, eli koppi jalkojen varassa n. 5m korkeudella. Aseen piippu oli ampuma-aukosta ulkona. Totaalisen hiljaisuuden keskellä, kuuluu vaimea...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun