Jumppapallosta saisi hyvän istuimen koululaisille, joilla on tarkkavaisuushäiriö. Kuva: Wikimedia Commons
Jumppapallosta saisi hyvän istuimen koululaisille, joilla on tarkkavaisuushäiriö. Kuva: Wikimedia Commons

Kiemurtelu ja keinahtelu parantaa keskittymistä.

"Ole paikoillasi ja keskity" on väärä komento lapselle, jolla on todettu aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö ADHD. Hän keskittyy parhaiten, kun voi liikahdella, kiemurrella, heilutella jalkojaan tai keinahdella tuolillaan. Kaikki sellainen auttaa tarkkaavaisuushäiriöistä ihmistä oppimaan, kertovat tutkijat Journal of Abnormal Child Psychology -lehdessä.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön keskeisiä oireita ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Selvästi haitallisia oireita on ehkä viidellä prosentilla lapsista.

”Tyypillisesti puutumme hyperaktiivisuuteen. Toimimme juuri päinvastaisella tavalla kuin yleensä pitäisi ADHD-lasten kanssa”, tutkija Mark Rapport sanoo Keski-Floridan yliopiston verkkosivustolla.

Rapportin mukaan tarkkaavaisuushäiriöisen lapsen ei toki tarvitse antaa ”juoksennella ympäri huonetta”. Lapselle pitäisi kuitenkin antaa mahdollisuus liikahdella niin, että hän pystyy parhaiten keskittymään tehtäviin. Lapset voisivat Rapportin mielestä esimerkiksi istua koulun tärkeissä kokeissa isolla jumppapallolla tai jopa kuntopyörällä.

Tutkimukseen osallistui 52 poikaa, jotka olivat 8–12-vuotiaita. Heistä 29:llä oli havaittu tarkkaavaisuushäiriö. Lopuilla 23:lla pojalla ei ollut havaittu tarkkaavaisuushäiriötä.

Poikia pyydettiin tekemään kokeita, jotka mittasivat niin sanottua työmuistia. Työmuisti on tietojenkäsittelymme keskeisiä perusmekanismeja. Sitä tarvitaan esimerkiksi oppimisessa, järkeilyssä ja ymmärtämisessä.

Lapsille näytettiin satunnaisessa järjestyksessä olevia numeroita ja kirjaimia tietokoneen näytöllä. Numerot ja kirjaimet vain välähtivät näytöllä. Lapsia pyydettiin panemaan numeroita tiettyyn järjestykseen. Heitä kuvattiin koko ajan.

Tarkkaavaisuushäiriöiset lapset liikahtelivat vain silloin, kun he keskittyivät numeroihin ja kirjaimiin. He eivät siis liikahdelleet koko ajan, vain keskittyessään.

”Havaitsimme, että suurin osa lapsista suoriutui sitä paremmin, mitä enemmän he liikahtelivat”, Rapport kuvailee. Hänen mukaansa lasten piti liikahdella säilyttääkseen valppautensa.

Sen sijaan lapset, joilla ei ollut tarkkaavaisuushäiriöitä, suoriutuivat huonommin, jos he liikahtelivat kokeen aikana.

teitvil
Seuraa 
Viestejä2
Liittynyt22.7.2010

ADHD-lapsi oppii parhaiten, kun saa liikahdella

Jatkotutkimus pitäisi tehdä koululuokassa, jotta ryhmän vaikutus saataisiin näkyville. Itse annan liikahdella, mutta joudun rajoittamaan sitä - koska liikahtelu aiheuttaa toisessa keskittymishäiriöisessä tai ihan normioppilaassakin vastareaktion ja kuinka ollakaan homma ei ole kenenkään hanskassa. Ryhmäopetus on aina jonkinlaista kompromissia - vastineeksi toki ryhmäoppiminen on usein yksilöoppimista tehokkaampaa. Tällä hetkellähän muotia ovat erilaiset kiikkustuolipalloviritykset, jotka...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä