Botswanassa kasvanut, yli tuhannen vuoden ikäinen Chapman kuoli kaksi vuotta sitten. Kuva: Wikimedia Commons
Botswanassa kasvanut, yli tuhannen vuoden ikäinen Chapman kuoli kaksi vuotta sitten. Kuva: Wikimedia Commons

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

Valtavan paksuiksi kasvavat apinanleipäpuut ovat Afrikan luonnon kuuluisimpia näkyjä. Suurimmat ovat ympärysmitaltaan kymmeniä metrejä. Niiden onttoihin runkoihin mahtuu vaikka asumaan.

Puut ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Vanhimmat apinanleipäpuut voivat olla yli 2 500 vuotta vanhoja.

Sellainen oli esimerkiksi Zimbabwessa kasvanut Panke-nimen saanut puu, joka versoi maasta jo ennen kuin filosofi Sokrates oli syntynyt. Rooman valtakuntakin oli silloin vasta nuori.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 2011 Panke kuoli. Noin kymmenen viime vuoden aikana on kuollut kahdeksan muutakin vanhaa apinanleipäpuuta, kertoo uusi Nature Plants -lehdessä julkaistu tutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka puut ovat vanhoja, on erikoista, että ne alkavat menehtyä näin lyhyen ajan sisällä.

”Tällainen tuho on odottamaton. Nämä puut voivat elää yli 2 000 vuotta, mutta nyt ne kuolevat yksi kerrallaan meidän elinaikanamme. Se on tilastollisesti hyvin epätodennäköistä”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Adrian Patrut Romanian Babeș-Bolyai-yliopistosta uutiskanava NPR:n haastattelussa.

Tutkijat epäilevät syyksi ilmastonmuutosta. Apinanleipäpuut varastoivat vettä. Niiden tilavuudesta 70–80 prosenttia täytyy olla vettä, jotta puut pysyvät pystyssä. Ne voivat kuolla, jos kukinta-aikaan on liian kuivaa.

Lämpenevä ilmasto on kuitenkin aiheuttanut kuivuutta ja sekoittanut säätä Afrikassa. Esimerkiksi vuoden 2015 syyskuussa alkavaksi odotettu sadekausi alkoi Botswanassa vasta helmikuussa 2016.

Afrikan suurimpiin ja kuuluisimpiin kuuluva apinanleipäpuu nimeltä Chapman ei tästä selvinnyt. Puu kaatui tammikuussa 2016. Sen rungossa oli enää 40 prosenttia vettä.

Vanhimmista 13:sta apinanleipäpuusta nyt siis yhdeksän on kuollut kokonaan tai kuolemassa. Näistä yhdeksästä puusta neljä oli myös Afrikan suurimpia.

Romanialaiset, yhdysvaltalaiset ja eteläafrikkalaiset tutkijat kartoittivat Afrikan vanhimpia ja suurimpia apinanleipäpuita 12 vuoden ajan, vuodesta 2005 viime vuoteen.

Kaikkiaan tutkittiin yli 60 puuta. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää puiden ikä ja se, miten apinanleipäpuut kasvavat niin isoiksi.

Puiden on uskottu voivan elää jopa 5 000-vuotiaiksi, mutta vanhimmat näyttävät nyt olevan noin 2 500-vuotiaita. Apinanleipäpuut ovat erittäin kestäviä. Ne voivat selvitä jopa tulipalosta.

Kun puu kuitenkin lopulta kuolee, se alkaa mädäntyä sisältä ja repeää kahtia tai kellahtaa kumoon.

Näin kävi Etelä-Afrikassa kasvaneelle Platland- tai Sealand-puulle, joka oli niin valtava, että sen sisään oli rakennettu cocktailbaari 15 ihmiselle. Puut ovat tyypillisesti sisältä onttoja ja ihmiset ovat asuneetkin niissä.

Platland halkesi vuonna 2016 ja romahti lopullisesti viime marraskuussa. Tämän puun tutkijat arvioivat olleen yli tuhatvuotias.

Tutkijat ajattelivat aluksi, että puiden kuolemia aiheuttaisi jokin tauti, mutta mitään merkkejä siitä löytynyt. Puiden kuolemat eivät myöskään täsmää minkään taudin leviämiseen.

”Ei ole normaalia, että 70 prosenttia näistä vanhimmista puista kuolee 12 vuoden sisällä. On vaikea keksiä muuta selitystä kuin ilmastonmuutos”, kommentoi apulaisprofessori Erika Wise Pohjois-Carolinan yliopistosta The Atlantic -lehdelle. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Tätä ei kuitenkaan voida vielä varmasti sanoa.

Osa tutkijoista on kritisoinut tutkimuksessa käytettyä iänmääritystapaa, joka heidän mukaansa voi aliarvioida puun todellisen iän. Ekologi David Baum Wisconsin-Madisonin yliopistosta sanoi NPR-uutiskanavalle, että osa puista voi tosiasiassa olla jopa tuhat vuotta vanhempia kuin tutkijat nyt esittävät.

Apinanleipäpuun iän määrittäminen on vaikeaa, koska puu ei tee vuosirenkaita. Runko kasvaa useasta osasta niin, että siitä on vaikea tietää, mikä sen vanhin osa on. Villieläimet nakertavat puita, ja puu kasvaa paitsi ulkoreunaltaan, myös sisäänpäin. Keskellä on tyypillisesti onkalo.

Tutkijat käyttivät nyt puiden iän määrittämiseen radiohiiliajoitusta. Ryhmä sanoo, että lisätutkimusta kaivataan vielä mysteerin selvittämiseksi.

SamBody
Seuraa 
Viestejä8348

”Ei ole normaalia, että 70 prosenttia näistä vanhimmista puista kuolee 12 vuoden sisällä. On vaikea keksiä muuta selitystä kuin ilmastonmuutos”

No minäpä autan kekkailemaan: jos ne eivät saa riittävästi hiilidioksidia kasvuunsa?

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • ylös 11
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla