Äidin masennuksen lääkitseminen kuitenkin korjaa tilanteen.

Äidin masennus voi mahdollisesti haitata vauvan kielellistä kehitystä vaiheessa, jossa vauvat virittäytyvät kuulemaansa puheeseen. Äidin masennuksen lääkitseminen kuitenkin korjaa tilanteen, yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset osoittavat.

Tutkijat tarkastelivat kolmea äitiryhmää, joista yhdessä äitien masennusta hoidettiin SSRI- eli serotoniinin takaisinoton estäjä -lääkkeillä, toisessa äitien masennusta ei hoidettu ja kolmas koostui terveistä verrokkiäideistä.

Vauvojen kielellistä kehitystä selvitettiin mittaamalla sydämen sykkeen muutoksia äidinkielellä ja lapselle tuntemattomalla kielellä lausuttuihin sanoihin lasten ollessa kuuden ja kymmenen kuukauden ikäisiä. Testi toistettiin myös niin, että vauvoille näytettiin videoita ihmisistä, jotka lausuivat kyseisiä sanoja. Tällöin mitattiin lasten silmien liikkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset osoittivat kielellisen kehityksen hitaimmaksi ryhmässä, jossa äitien masennusta ei hoidettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat painottavat, ettei vielä ole selvää onko kyseisen kehitysvaiheen hidastumisella tai nopeutumisella pysyvä vaikutus lapsen myöhempään kielelliseen kehitykseen, vai jääkö vaikutus vain tilapäiseksi.

Tulokset julkaistiin Pnas-tiedelehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla