Sopiva raskauden ja imetysajan ravinto saattaa poikia jälkeläisille lisää elinvuosia, väittää tuore hiiritutkimus, jota esitellään Nature -lehdessä. Havainnolla voi olla merkitystä myös raskaana ole...

Sopiva raskauden ja imetysajan ravinto saattaa poikia jälkeläisille lisää elinvuosia, väittää tuore hiiritutkimus, jota esitellään Nature -lehdessä. Havainnolla voi olla merkitystä myös raskaana oleville ja imettäville äideille.

Cambridgen yliopiston tutkijat havaitsivat, että erilaisten ruokavalioiden "ikävaikutus" on jopa 50 prosenttia suuntaan tai toiseen. Tavallista, runsaasti proteiinia sisältävää ruokaa raskaus- ja imetysajan syöneet hiirinaaraat pyöräyttivät poikasia, jotka elivät parivuotiaiksi. Se on hiirillä normaali elinikä. Osalla naaraista proteiinin saanti pudotettiin imetysajaksi, jolloin jälkeläisten keskimääräinen elinikä nousi parilla kuukaudella. Päinvastainen järjestys - raskaudessa vähän proteiinia ja imetysaikana normaalisti - tuotti yllätyksen. Poikaset kuolivat puoli vuotta aiemmin kuin verrokit. Tilanne paheni entisestään, jos poikasia ruokittiin myöhemmin sokeripitoisella "pullamössöruokavaliolla".

Ilmiön mekanismi on tuntematon, mutta se istuu hyvin ns. Barkerin hypoteesiin, jonka mukaan monet sairaudet ja ehkä myös elinikä ohjelmoituvat yksilöön jo kohdussa ja varhaislapsuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla