Historiallinen valokuva monisukupolvisesta suomalaisesta perheestä Human Life History Group -tutkimusryhmän kokoelmasta.
Historiallinen valokuva monisukupolvisesta suomalaisesta perheestä Human Life History Group -tutkimusryhmän kokoelmasta.

Mummohypoteesi vahvistui ja tarkentui kirkonkirjoja tutkimalla.

Miksi vaihdevuodet ovat olemassa eli miksi naisen hedelmällisyys päättyy kesken elämän? Tämä pohdituttaa biologeja. Lähes kaikki muut nisäkkäät nimittäin pystyvät lisääntymään elämänsä loppuun saakka.

Niin kutsuttu isoäitihypoteesi selittää hedelmällisen iän jälkeisiä elinvuosia sillä, että isoäidin tarjoama hoiva ja apu turvasivat ennen vanhaan lastenlasten henkiinjäämistä.

Tästä on kertynyt todisteita, kun Turun yliopiston akatemiaprofessori Virpi Lummaa on ryhmineen penkonut vanhoja suomalaisia kirkonkirjoja ja kanadalaisia väestörekistereitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta parantaako myös vanha ja huonokuntoinen isoäiti lastenlasten elinmahdollisuuksia vai päteekö sääntö vain nuoriin ja virkeisiin mummoihin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tähän Lummaan tutkimusryhmä haki vastausta uudessa tutkimuksessa, joka ilmestyi helmikuun alussa Current Biology -lehdessä.

Tutkijat paneutuivat kirkonkirjoihin. He yhdistelivät vuosina 1731–1890 syntyneiden lasten tiedot heidän iso­äitiensä tietoihin.

Koska kirkonkirjat kertovat ihmisten terveydentilasta varsin vähän, tutkijat olettivat, että isoäitien kunto alkoi heiketä viimeistään vuotta ennen heidän kuolemaansa.

Näin he pystyivät analysoimaan sekä isoäidin kuoleman että hänen oletetun huonokuntoisuutensa vaikutusta lastenlasten kuolleisuuteen.

Tarkastelu vahvisti isoäiti­hypoteesia. Isoäidin vaikutus riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti.

Suurin apu lapsille oli lähellä asuvasta äidinpuoleisesta mummosta. Äidinäidin lähellä eläneistä 2–5-vuotiaista lapsista jäi eloon 30 prosenttia useampi kuin niistä, joiden äidinäiti ei ollut elossa.

Sekin selvisi, että isoäidin vanheneminen heijastui lastenlasten selviämiseen. Äidinpuoleisen mummon vaikutus paransi lasten mahdollisuuksia siihen asti, kun hän oli 75-vuotias.

Perheet asuivat usein samassa taloudessa isän vanhempien kanssa, mutta läsnä oleva isänäiti ei edistänyt samalla tavalla lasten selviämistä.

Kun hän ikääntyi ja kävi raihnaiseksi, vaikutus kääntyi haitalliseksi. Yli 75-vuotiaan isänäidin kanssa samassa taloudessa elävän pikkulapsen mahdollisuudet selvitä kahden vuoden ikään olivat 37 prosenttia heikommat kuin lapsilla, joiden isänäiti ei ollut elossa.

”Vaikkemme voikaan vahvistaa mekanismia, oletamme tämän olevan seurausta saman katon alla asumiseen liittyvästä kilpailusta. Vanhempien on mahdollisesti täytynyt jakaa rajalliset voimavaransa heistä riippuvaisten lastenlasten ja isoäitien kesken”, sanoo tutkimusta tehnyt tohtorikoulutettava Simon Chapman.

Tutkimusryhmä muistuttaa, että esiteollisena aikana suomalaisten elinolot olivat vaikeat ja lapsikuolleisuus suurta. Nykyisen lääketieteen, ravitsemuksen ja päivähoidon oloissa lasten selviäminen ei ole enää samalla lailla isovanhemmista kiinni.

Chapman pitää tutkimustulosta silti muistutuksena siitä, että huomiota pitäisi kiinnittää terveen eliniän pidentämiseen.

”Ikääntyneiden terveyden parantaminen ja mahdollisuus olla läsnä perheidensä elämässä voivat hyödyttää sekä isoäitejä että koko perhettä monin tavoin”, Chapman sanoo.

Aiemmissa tutkimuksissa isoäitihypoteesin on osoitettu pätevän ihmisen lisäksi norsuilla.

Ihmisen tapaan niidenkin lapsuus on pitkä ja naaraat osallistuvat poikastensa poikasten hoitoon. Norsuilla ei ole täyttä menopaussia, mutta niiden hedelmällisyys laskee rajusti iän myötä.

Nuorten eli alle 20-vuotiaiden norsujen poikaset selvisivät viisivuotiaiksi kahdeksan kertaa todennäköisemmin, jos ne saivat varttua samassa laumassa isoemonsa kanssa. Isoemon läsnäolo myös pienensi syntyvien poikasten ikäeroa.

Isoäitihypoteesin tueksi on saatu näyttöä myös miekkavalailta, joilla on samantapainen menopaussi kuin ihmisillä.

wisti
Seuraa 
Viestejä14117

Keijona kirjoitti:
Keijona kirjoitti:
"Äidinäidiltä sai eniten tukea"

Onhan tuo harhaanjohtavaa otsikko, mutta standardia  kun naisia meikataan paremmiksi. Tuollakin kolikolla on toinen puoli, sillä tutkimushan todistaa myös, että nuo samaiset  äidinäidit ovat puolueellisia ja epäreiluja misandreja, jos kerran poikien lapsia tuetaan vähemmän  kuin tytärten lapsia.  

Tasa-arvoharha  ei ole seurausta  naisten arvon noususta, vaan miesten laskusta. Naiset ja lapset on tasa-arvoisia, miehet alempi tai ylempi arvoisia, arvoistaan riippuen. 


Hyvin ajateltu sinulta taas kerran. Kun naisetkin saivat äänioikeuden, se yleensä miehiltä poistettiin. Vastaavasti, kun naiset saivat perintäoikeuden, se miehiltä kiellettiin.

Käyttäjä4499
Seuraa 
Viestejä5829

Tuli mieleen artikkeli, jota olen ennenkin lainaillut:

"In another study, mutants in SET1, the enzyme responsible for H3K4 methylation, display a progressive loss of longevity so that each generation of worms has a shorter and shorter lifespan (Benayoun and Brunet, 2012). In each case, H3K4me2, a mark associated with actively transcribed genes seems to be involved. One idea is that the inability to reprogram this transcriptional histone mark in the germline results in aberrant memory of transcription that increases longevity on the one hand but reduces fertility on the other. Thus, the balance between fertility (germline immortality) and longevity (somatic mortality) may be one of the most profound consequences of epigenetic transgenerational inheritance(Lim and Brunet, 2013)." Transgenerational Epigenetic Inheritance: myths and mechanisms

Sisältö jatkuu mainoksen alla