Kaikista taudeista eniten hävitystä on aiheuttanut rutto. Se kulkenut aaltoina yli maapallon, surmannut noin 40 miljoonaa ihmisiä, tuhonnut kulttuureja ja synnyttänyt uusia. Pahimman kulkutautiepidemian titteli saattaa kuitenkin vaihtaa omistajaa, jos ...

Kaikista taudeista eniten hävitystä on aiheuttanut rutto. Se kulkenut aaltoina yli maapallon, surmannut noin 40 miljoonaa ihmisiä, tuhonnut kulttuureja ja synnyttänyt uusia. Pahimman kulkutautiepidemian titteli saattaa kuitenkin vaihtaa omistajaa, jos maailman 40 miljoonaa aids-potilasta ja hiv-positiivista eivät saa käyttöönsä lääkkeiltä, jotka pidentävät elinaikaa ja parantavat elämän laatua. Uudet ja kalliit yhdistelmälääkkeet pysäyttävät hi-viruksen etenemisen elimistössä.

British Medical Journalin esittämän arvion mukaan aids on tappanut 25 miljoonaa ihmistä 20 vuodessa. Hiv-tartunnan saa joka päivä noin 14 000 ihmistä. Suurin osa heistä menehtyy ilman lääkitystä. Pahimmassa tapauksessa kuolleiden lukumäärä nousee 10-15 vuoden aikana yli 65 miljoonaan.

Musta surma puhkesi epidemiaksi Kaffassa Krimin niemimaalla 1344-1346. Kaupunkia piirittäneet tataarit linkosivat ruttoon kuolleiden ruumiita muurien yli kaupunkiin. Piirityksen loputtua tauti levisi nopeasti itään, länteen ja pohjoiseen. Taudinkuvana oli keuhkorutto ja kuolleisuus oli valtava. Epidemiat seurasivat toisiaan ja Euroopan väestö väheni yli kolmanneksella 50 vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla