Kuvassa näkyy Kuun se puoli, joka ei näy koskaan Maahan. Kuva: <span class="photographer">Nasa</span>
Kuvassa näkyy Kuun se puoli, joka ei näy koskaan Maahan. Kuva: Nasa

Video näyttää Kuun ylikulun.

Nasan uusi ilmastosatelliitti on napannut ainutlaatuisen kuvan Maasta ja Kuusta yhdessä. Kuva on otettu heinäkuussa yli 1,6 miljoonan kilometrin päästä, kertoo Nasa verkkosivuillaan.

Dscovr-satelliitti otti kuvan läheltä Lagrange 1 -pistettä, jonne satelliitti siirtyy pian pysyvästi. Siellä se pysyy lähes paikallaan ja alkaa kuvata Maata reaaliaikaisesti.

Kuvat ovat testikuvia, joissa näkyy Kuun se puoli, joka ei koskaan näy Maahan. Tämä johtuu siitä, että Kuu on lukittunut kiertoradalleen ja kiertää akselinsa ympäri samassa ajassa kuin kiertää Maan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samantapaisen kuvan kuin nyt otti toukokuussa 2008 Nasan Deep Impact -luotain, mutta sen etäisyys Maahan ja Kuuhun oli yli 45 miljoonaa kilometriä. Noissa kuvissa Aurinko oli vain osittain valaissut maapallon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvat on otettu 16. heinäkuuta, kun Kuu on siirtymässä Tyynellämerellä lähellä Pohjois-Amerikkaa. Pohjoisnapa näkyy kuvan vasemmassa yläkulmassa.

Dscovr tuottaa tasaisen näkymän maapallosta, kun se pyörii akselinsa ympäri. Dscovr mittaa maapallon otsonia, kasvillisuutta, pilvien korkeuksia ja ilmakehän pieniä hiukkasia eli aerosoleja.

Luotain tarjoaa säännöllisiä havaintoja syyskuussa. Noin kaksi kertaa vuodessa kamera tallentaa Kuun ja Maan yhdessä, kuten oheisessa kuvassa, kun satelliitti ylittää kiertoradalla Kuun ratatason.

Kuu nähtiin kuvassa näkyvältä puolelta ensi kertaa jo vuonna 1959, kun Neuvostoliiton Luna 3 -luotain tarjosi melko hämäriä kuvia. Kuun pimeällä puolella ei ole suuria tummia, basalttitasankoja eli niin sanottuja meriä.

Suurin alue on Moscoviensen meri vasemmassa yläkulmassa ja Tsiolkovskin kraatteri vasemmassa alakulmassa.

Sittemmin Nasa on kuvannut Kuun toisen puolen moneen kertaan ja hyvin yksityiskohtaisesti.

Satelliitissa olevan Epic-kameran värit syntyvät, kun kolme erillistä ja peräkkäin otettua yksiväristä värikuvaa yhdistetään. Punainen, vihreä ja sininen kuva otetaan noin 30 sekunnin välein. Koska Kuu liikkuu samalla hieman, näkyy kuvassa vihreää hieman enemmän oikealla.

Kuun liike tuottaa myös hieman punaista ja sinistä enemmän kuvaan Kuun vasemmalla puolelle.

"Hämmästyttävää, kuinka paljon kirkkaampi maapallo on kuin Kuu", sanoo Adam Szabo, Dscovr-hankkeen johtaja Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Planeettamme todella loistaa avaruudessa verrattuna Kuun pintaan."

Kun Epic alkaa säännöllisesti havainnoida Maata syyskuussa, alkaa Nasa julkaista päivittäin verkossa värikuvia koko maapallosta.

Kuvat saadaan yleisölle 12–36 tunnin kuluttua kuvauksesta.

Nasan videolla näkyy Kuun ylikulku:

offmind
Seuraa 
Viestejä21495
Tuhmeliini

tuossa arviosi menee pieleen kun etäisyys luotaimelta kuuhun olisi reilu 1 milj km.

DSCOVR on Aurinko-Maa Lagrange 1 pisteessä noin 1500000 km päässä Maapallosta. Kuu on noin 400000 km etäisyydellä Maasta ja kuvassa satelliitin ja Maan välissä.

 

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Vierailija

Justiinsa eli 2 ulotteisesti ajateltuna mikä on välttämätöntä että saadaan satelliitti kuu ja maa olemaan linjassa kuvanottohetkellä niin etäisyys satelliitista kuuhun olisi reilut 1 milj km.

Sisältö jatkuu mainoksen alla