Kuvassa näkyy Kuun se puoli, joka ei näy koskaan Maahan. Kuva: Nasa
Kuvassa näkyy Kuun se puoli, joka ei näy koskaan Maahan. Kuva: Nasa

Video näyttää Kuun ylikulun.

Nasan uusi ilmastosatelliitti on napannut ainutlaatuisen kuvan Maasta ja Kuusta yhdessä. Kuva on otettu heinäkuussa yli 1,6 miljoonan kilometrin päästä, kertoo Nasa verkkosivuillaan.

Dscovr-satelliitti otti kuvan läheltä Lagrange 1 -pistettä, jonne satelliitti siirtyy pian pysyvästi. Siellä se pysyy lähes paikallaan ja alkaa kuvata Maata reaaliaikaisesti.

Kuvat ovat testikuvia, joissa näkyy Kuun se puoli, joka ei koskaan näy Maahan. Tämä johtuu siitä, että Kuu on lukittunut kiertoradalleen ja kiertää akselinsa ympäri samassa ajassa kuin kiertää Maan.

Samantapaisen kuvan kuin nyt otti toukokuussa 2008 Nasan Deep Impact -luotain, mutta sen etäisyys Maahan ja Kuuhun oli yli 45 miljoonaa kilometriä. Noissa kuvissa Aurinko oli vain osittain valaissut maapallon.

Kuvat on otettu 16. heinäkuuta, kun Kuu on siirtymässä Tyynellämerellä lähellä Pohjois-Amerikkaa. Pohjoisnapa näkyy kuvan vasemmassa yläkulmassa.

Dscovr tuottaa tasaisen näkymän maapallosta, kun se pyörii akselinsa ympäri. Dscovr mittaa maapallon otsonia, kasvillisuutta, pilvien korkeuksia ja ilmakehän pieniä hiukkasia eli aerosoleja.

Luotain tarjoaa säännöllisiä havaintoja syyskuussa. Noin kaksi kertaa vuodessa kamera tallentaa Kuun ja Maan yhdessä, kuten oheisessa kuvassa, kun satelliitti ylittää kiertoradalla Kuun ratatason.

Kuu nähtiin kuvassa näkyvältä puolelta ensi kertaa jo vuonna 1959, kun Neuvostoliiton Luna 3 -luotain tarjosi melko hämäriä kuvia. Kuun pimeällä puolella ei ole suuria tummia, basalttitasankoja eli niin sanottuja meriä.

Suurin alue on Moscoviensen meri vasemmassa yläkulmassa ja Tsiolkovskin kraatteri vasemmassa alakulmassa.

Sittemmin Nasa on kuvannut Kuun toisen puolen moneen kertaan ja hyvin yksityiskohtaisesti.

Satelliitissa olevan Epic-kameran värit syntyvät, kun kolme erillistä ja peräkkäin otettua yksiväristä värikuvaa yhdistetään. Punainen, vihreä ja sininen kuva otetaan noin 30 sekunnin välein. Koska Kuu liikkuu samalla hieman, näkyy kuvassa vihreää hieman enemmän oikealla.

Kuun liike tuottaa myös hieman punaista ja sinistä enemmän kuvaan Kuun vasemmalla puolelle.

"Hämmästyttävää, kuinka paljon kirkkaampi maapallo on kuin Kuu", sanoo Adam Szabo, Dscovr-hankkeen johtaja Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta. "Planeettamme todella loistaa avaruudessa verrattuna Kuun pintaan."

Kun Epic alkaa säännöllisesti havainnoida Maata syyskuussa, alkaa Nasa julkaista päivittäin verkossa värikuvia koko maapallosta.

Kuvat saadaan yleisölle 12–36 tunnin kuluttua kuvauksesta.

Nasan videolla näkyy Kuun ylikulku:

offmind
Seuraa 
Viestejä15055
Liittynyt19.8.2008

Ainutlaatuinen avaruuskuva: Kuu ja Maa yhdessä

Tuhmeliini 08.08.2015 klo 12:35 tuossa arviosi menee pieleen kun etäisyys luotaimelta kuuhun olisi reilu 1 milj km. DSCOVR on Aurinko-Maa Lagrange 1 pisteessä noin 1500000 km päässä Maapallosta. Kuu on noin 400000 km etäisyydellä Maasta ja kuvassa satelliitin ja Maan välissä.
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.

Äänetön isku onnistuu, koska siivet pilkkovat suuria ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Kuva: iStock

Pöyheän linnun saalistaessa ei kuulu hisahdustakaan.

Yhdysvaltalaisen Lehigh’n yliopiston fyysikko Justin Jaworski kollegoineen tutki pöllöjen lentoa vuonna 2013. Tavoitteena oli hyödyntää niiden hiljaista mekaniikkaa meluttomien lentokoneiden, tuuliturbiinien ja laivojen suunnittelussa. Analyysit paljastivat useita nerokkaita ratkaisuja, joita evoluutio on hionut äänen hiljentämiseen.

Pöllön siivessä on kampamainen jäykkien sulkien rivi, joka pilkkoo siiveniskuissa syntyviä ilmavirtoja pieniksi puroiksi. Pienten pyörteiden ääni on korkeataajuisempaa kuin suurten virtojen ja vaimenee nopeasti.

Takareuna taas on rakenteeltaan joustava, huokoinen ja hapsumainen, mikä vähentää merkittävästi siipien liikkeestä syntyvää ääntä. Tavallisesti juuri siiven kova takareuna tuottaa linnun lentäessä havinaa. Pöllöjen uloimmat pitkät käsisulat ovat niin ikään reunoistaan ripsut.

Lisää ääntä vaimentavat siiven pinnan pehmoiset peitinhöyhenet. Ne luovat samettimaisen maton kaltaisen joustavan mutta rosoisen pinnan, joka eliminoi tehokkaasti ääntä.

Ilmassa pöllöt mielellään liitävät eivätkä iske vauhtia siivillään. Sekin vähentää ääntä, sillä siiveniskut tuottavat enemmän pyörteitä kuin liikkumattoman siiven pintaa pitkin virtaava ilma.

Useimmat pöllöt eivät saalistaessaan tuota hisaustakaan, ennen kuin uhri vinkaisee. Ne istuvat oksalla ja odottavat. Kuunnellessaan ja katsellessaan ne kallistelevat päätään moneen suuntaan. Jos missään ei rapise eikä mikään värähdä, ne vaihtavat paikkaa.

Sarvipöllö ja suopöllö käyttävät toista taktiikkaa, saalistuslentoa. Ne liitelevät pellon yllä ja syöksyvät äkkiä saaliin kimppuun.

Pitkät siivet kantavat kauas

Pöllöt lentävät vaivatta, koska niiden siivet ovat ruumiin kokoon ja painoon nähden suuret. Matkaa tehdessään ne etenevät kuitenkin hitaasti esimerkiksi haukkoihin verrattuna.

Tästä huolimatta suopöllö siirtyy Suomesta talveksi tuhansia kilometrejä etelämmäksi. Myös sarvipöllö on muuttolintu, vaikka osa kannasta talvehtii Suomessa etenkin silloin, kun myyriä on paljon. Kumpikin laji voi myös vaihtaa pesimäaluetta vuosittain.

Muuttopöllöjen siivet ovat kapeammat ja pidemmät kuin muiden, eli ne ovat sopeutuneet kaukolentoon. Joskus muitakin pöllöjä lähtee uusille seuduille nälkää pakoon. Suomalaiset hiiripöllöt liikkuvat itä–länsisuunnassa, ja niitä on tavattu jopa 3 000 kilometrin päässä tavanomaiselta reviiriltään.

 

Lue lisää

Maaliskuun 2018 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto käy läpi pöllön poikkeuksellisia avuja. Aavelennon lisäksi hän selittää, miksei raju pään kierto aiheuta pöllölle aivoinfarktia tai miten tutkijat selvittävät ilmastonmuutoksen vaikutusta pöllöjen oksennuspalloista.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin uudistuneessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta artikkelilinkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä2707
Liittynyt16.1.2016

Pöllö lentää kuin aave

Kerran pikkupoikana keräsin maasta kuusenoksia vesurilla polttopuiksi pienen mäenkumpareen rinteeltä, josta oli ehkä pari vuotta aikaisemmin kaadettu kuusia, ja joka kasvoi risujen välistä siinä vaiheessa pääasiassa heinää ja vadelmanversoa, ja aivan laella oli pieni tiheä reilun metrin korkuinen kuusennäre. Tulin alhaalta ylöspäin ja olin useita tunteja huhkinut, kun tulin kuusennäreen lähelle ja vedin maasta oksaa, joka ulottui kuusen alle. Sieltä nousi täydellisen hiljaisuuden ja rauhallisen...
Lue kommentti
mdmx
Seuraa 
Viestejä4029
Liittynyt23.11.2009

Pöllö lentää kuin aave

Yhtenä yönä n. 15vuotta sitten istuin kuunvalossa peurajahdissa, tornissa keskellä metsää. Uutta lunta puiden päällä ja valkoinen metsä. Siellä hiljaisuus on sellaista että kaupunkielämään tottuneena korvissa kuuluu aluksi huminaa kun taustamelua ei ole. Ja metsästystilanne kun oli, kuunteli jokaista risahdusta ja rasahdusta tarkasti. Kyseessä katettu torni, eli koppi jalkojen varassa n. 5m korkeudella. Aseen piippu oli ampuma-aukosta ulkona. Totaalisen hiljaisuuden keskellä, kuuluu vaimea...
Lue kommentti

Creativity Is Intelligence Having Fun