Alzheimerin taudissa aivot kutistuvat.
Alzheimerin taudissa aivot kutistuvat.

Uusi tutkimus vahvistaa, että jos äidillä on Alzheimerin tauti, sairastuu siihen itsekin herkemmin.

Alzheimerin tautia poteva vanhempi kasvattaa omaa alttiutta sairastua. Isää herkemmin tauti tulee kuitenkin äidiltä, vihjaa Neurologyssä julkaistu tutkimus.

On arvioitu, että ensimmäisen asteen sukulaisen Alzheimerin tauti lisää sairastumisriskin neljästä kymmeneen kertaa suuremmaksi kuin henkilöllä, jonka suvussa tautia ei ole ollut. Perinnöllinen yhteys näyttää olevan erityisen vahva äidin puolelle.

Tuoreeseen amerikkalaistutkimukseen osallistui puolen sataa 60 vuotta täyttänyttä henkilöä, joilla ei ollut dementiaa.  Osalla porukasta äidillä oli Alzheimerin tauti, toisilla taas isällä ja kolmannessa ryhmässä tautia ei ollut esiintynyt suvussa. Kaikki kävivät kahden vuoden ajan kognitiivisissa testeissä ja aivokuvauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alzheimer-äitien jälkeläisillä aivojen harmaa aine kutistui kaksi kertaa runsaammin kuin muissa ryhmissä. Lisäksi heidän aivonsa kokonaisuudessaan kutistuivat vuodessa puolitoista kertaa enemmän kuin niillä, joiden isällä oli Alzheimerin tauti. Aivojen surkastuminen juuri kuulu Alzheimerin taudin kuvaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat havaitsivat lisäksi, että äidinpuoleista tautihistoriaa kantavilla näkyi rappeutumismuutoksia niissä osissa aivoja, joihin myös Alzheimerin tauti iskee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla