Nuoruuden eliksiirinä markkinoitu dehydroepiandrosteroni eli DHEA ei suojelekaan kroppaa rappeutumiselta, kertoo Archives of Internal Medicine. Lihasten voima j...

Nuoruuden eliksiirinä markkinoitu dehydroepiandrosteroni eli DHEA ei suojelekaan kroppaa rappeutumiselta, kertoo Archives of Internal Medicine. Lihasten voima ja toiminta hiipuvat hormonitankkauksesta huolimatta. Kaksoissokkotutkimukseen osallistui 280 ikämiestä ja -naista. Heille syötettiin joko hormonia tai lumelääkettä vuoden ajan. Ryhmien lihaskunnossa ei havaittu mitään eroja. Veren DHEA-pitoisuudet saatiin kuitenkin oikaistua.

DHEA on lisämunuaisten erittämä äitihormoni: elimistö valmistaa siitä muita hormoneja. Määrä lisääntyy 25 ikävuoteen asti ja alkaa sitten hiipua. DHEA:n väitetään suojaavan myös aivoja rappeutumiselta. Tieteellinen näyttö hyödyistä puuttuu. Sen sijaan aine aiheuttaa muun muassa finni-ihoa ja veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä ja voi lisätä rinta- ja eturauhassyövän riskiä. Yhdysvalloissa DHEA on luokiteltu ravintolisäksi ja sitä kaupitellaan vapaasti muun muassa internetissä. Suomessa se on reseptivalmiste.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla