Äidit sietävät paremmin stressiä ja ovat rohkempia kuin sinkut kanssasisarensa. Rottakokeissa havaitut käyttäytymismuutokset ovat pysyviä, väittää

Äidit sietävät paremmin stressiä ja ovat rohkempia kuin sinkut kanssasisarensa. Rottakokeissa havaitut käyttäytymismuutokset ovat pysyviä, väittää Physiology and Behavior -lehden julkaisema yhdysvaltalaistutkimus.

Richmondin yliopiston psykologian professori Craig Kinsley testasi naarasrottien käyttäytymistä piukoissa paikoissa. Eläimet pakotettiin ahtaaseen putkeen ja vapautettiin sen jälkeen valoisaan ja avoimeen tilaan. Molemmat aiheuttavat rotalle kovan stressin. Sinkkunaarat jähmettyivät paikoilleen, kun ne vapautettiin putkesta, mutta rottamammat tutkivat uutta ympäristöä kiinnostuneesti. Myös niiden aivojen pelkokeskus, mantelitumake, reagoi tilanteessa vaimeammin kuin sinkkusisarilla. "Reagointitapa näyttää säilyvän koko eliniän", Kinsley muistuttaa. Toisessa kokeessa rottien kuonon eteen heitettiin heinäsirkka. Sinkut tuijottivat avuttomina elävää herkkupalaa, mutta imettävät rottamammat iskivät saaliin kimppuun kuin sika limppuun.

Kinsleyn selittää käyttäytymiseroja raskauden ja imetyksen aiheuttamilla hormonimuutoksilla, jotka todennäköisesti muokkaavat naaraiden stressivastetta. Pari vuotta sitten richmondilaistutkija osoitti Nature-lehdessä, että äitiys parantaa oppimiskyky ja muistia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla