Ihmisaivoissa näyttäisi olevan alue, joka erottaa luonnollisen ja keinotekoisen kielen toisistaan. Yleinen kielioppiavain sijaitsee ohimolohkon etupuolella ns. Brocan alueella, jonka tiedetään huolehtivan puhutun kielen tuottamisesta ja käsittelystä, k...

Ihmisaivoissa näyttäisi olevan alue, joka erottaa luonnollisen ja keinotekoisen kielen toisistaan. Yleinen kielioppiavain sijaitsee ohimolohkon etupuolella ns. Brocan alueella, jonka tiedetään huolehtivan puhutun kielen tuottamisesta ja käsittelystä, kertoo Nature Neuroscience.

Ajatus ihmiskielten yhteisestä kieliopista ei ole sinänsä uusi. Massachusettsin teknisen korkeakoulun (MIT) kiistelty professori Noam Chomsky on aiemmin esittänyt spekulaatioita kielen universaaleista ominaisuuksista ja ihmisen kielikyvyn sisäsyntyisyydestä. Tuoreessa tutkimuksessa hampurilais-milanolainen tutkijaryhmä opetti saksalaisille koehenkilöille italiaa ja japania ja seurasi samalla heidän aivotoimintojaan magneettikuvauksella. Molemmat kielet olivat tutkittaville uusia tuttavuuksia. Tavallisten lauseiden lisäksi koehenkilöt opettelivat myös sanontoja, jotka olivat kieliopillisesti päin honkia. Lopuksi heidät pantiin arvioimaan kuultujen lauseiden oikeakielisyyttä.

Tutkijoiden yllätykseksi Brocan alue herkistyi vain silloin, kun lause oli kieliopillisesti oikein. Tulokset viittaavat siihen, että harjoittelun kautta trimmautuva Brocan alue on kielen oppimisen edellytys.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla