Kuvantaminen kertoo muun muassa aivojen eri alueiden aktiivisuudesta. Kuva: TEK Image / Science Photo Library
Kuvantaminen kertoo muun muassa aivojen eri alueiden aktiivisuudesta. Kuva: TEK Image / Science Photo Library

Aivojen nopea skannaus kertoo myös huumeiden käytöstä.

Aivojemme aktiivisuus vaihtelee. Eri osien vaihteluista voi nyt tehdä yksilöllisen kartan nopeasti.

”Aivosormenjäljen voi tuottaa noin sadassa sekunnissa”, sanoo aivotutkija Enrico Amico Lausannen yliopistosta Sveitsissä.

Aivosormenjäljestä kertoo verkkosivu Medical Express.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän asti aivojemme yksilölliset piirteet on saatu esiin hieman vaivalloisemmin. Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tutkijat löysivät vuonna 2015 aivoja skannaamalla sen, että jokaisella meistä on ainutlaatuinen aivojen ”sormenjälki”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He löysivät MRI-skannauksien avulla yksilöstä samanlaiset aivoalueet, kun samoja aivoja kuvattiin toisen kerran. Tutkijat pystyivät määrittämään tiettyjen kohtien avulla oikein lähes 95-prosenttisesti sen, keitä henkilöitä oli skannattu.

Aivojen magneettisuutta on kuitenkin pitänyt skannata kahteen kertaan MRI-laitteessa. Laite mittaa aivojen magneettisuuden eroja kerrallaan viisikin minuuttia.

Saman voi tehdä nopeastikin.

”Huomasimme kokeissa, että aivojen sormenjäljen voi varmentaa hyvin lyhyessä ajassa”, Amico sanoo.

Mitkä aivojemme persoonalliset merkit ilmestyvät kuvaan? Ja jos ilmestyvät, niin kuinka nopeasti, hän pohti.

Hän yritti saada kuvan mahdollisimman nopeasti. Alle sadan sekunnin ei kuitenkaan vielä päästy.

Amicon ryhmä loi aivojen sormenjäljen tutun magneettikuvauksen avulla.

Amico mittasi ryhmineen aivojen aktiivisuutta uudella tapaa sadalta koehenkilöiltä. Hän rakensi aivokuvista ”aivokartaston”. Siihen oli merkitty 419 kohtaa aivoista.

Kartta paljastaa, mitä eri alueet tekivät MRI-skannauksen aikana ja miten alueet verkottuvat. Nopeimmin aivojen sormenjälki alkaa hahmottua niiltä aivojen alueilta, jotka liittyvät silmien liikkeeseen ja näköön yleensä.

Seuraavaksi yhdelle ihmiselle tunnusomaiset erot erottuvat aivojen etuosan aivokuoren alueella.

Joskus hoitoja ehkä kehitetään uuden nopean uuden aivokartan avulla.

Aivojen sormenjäljen avulla voi havaita potilaan, jonka aivojen sormenjäljet alkavat hiljalleen kadota. Se on ehkä merkki Alzheimerin taudista.

Nopea skannaus sopii myös potilaille, joilla on havaittu aivohalvaus. Se voi tunnistaa myös potilaita, joilla on ongelmia huumeiden kanssa.

Amicon tutkimus on juuri julkaistu Science Advances -tiedelehdessä.

TIEDEMIES92
Seuraa 
Viestejä9

Onpas mielenkiintoista. Ei sinäänsä yllätys koska tiedehän menee kokoajan eteenpäin ja tämän tyyppisestä teknologiasta on varmasti monenlaista apua. Mutta joo, olisi kiva saada omista aivoista kuva kun on joskus käyttänyt jotain aineita, tavallaan laillisia. Päivänsinin siemeniä, yskänlääke resilaria ja muskottipähkinää alkoholin ja tupakan lisäks niin mitä ne on aivoille tehneet. Tietysti kahvia juon edelleen ja energia juomia mikä sisältää kofeiinin lisäksi tauriinia, jotkut myös ginsengiä ja guaranaa.. Ainakaan kofeiinin ja tauriinin vaikutuksia ei kovin hyvin tunneta mutta varmaan tälläisillä laitteilla saa paremman käsityksen. Kuulemma tauriinilla on jtn yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Myös kofeiinin sanotaan tehostavan kipulääkkeiden vaikutuksia. Siksi mielestäni olisi hyvä tutkia näitä. Itse olen joutunut sairaalaan saatuani sekavuus kohtauksen/hengitysvaikeuksia otettuani liikaa tuota muskottipähkinää, epäilen myös itse vahvasti että muskottipähkinä ei sovi ollenkaan energiajuomien kans, jopa pieninä määrinä hyvin vaarallista tuon energiajuoman kans.. Kokemuksia. Jotain siinä on, muskottipähkinän myristisiini reagoi kofeiinin/tauriinilla yms? Varmaan supistaa verisuonia tai jtn. Enään käytä aineita, en suosittele aineidenkans yhdessä oloa jatkaa ellei nyt jotain täysin turvallista, harmitonta huumetta kehitetä. LSD? Ehkä se on turvallinen, ehkä ei. Joka tapauksessa se on hyvä jos löytää onnellisuutta jostain muusta kuten kävelylenkeistä raikkaassa ilmassa pururadalla, tyttöystävänkaa oleilu, koiran/kissankans leikkiminen, videopelit, lautapelit, komedia sarjat yms. Suoritinpa huvin vuoksi Mensan testin täällä netissä itselleni, tulos oli 108, 2 vuotta oli sitten 110. Joskus aikoinaan sain 108. Vähän vuoristorataa menty, Ei onneksi hirveä pudotus :D Pystyttäisiinkö tälläisellä teknologialla ehkäisemään myös rikoksia, huomaamaan poikkeuksellisen aggressiivinen henkilö ja antamaan sille lääkitys jotta pysyisi rauhallisena? :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla