Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Uusi biometrinen turvajärjestelmä tunnistaa henkilön aivojen perusteella.

Aivosähkökäyrä eli elektroenkefalogrammi (EEG) voi pian avata ovet ja tietokoneet, lupailevat eurooppalaistutkijat.

Jotta sesam aukenisi, päähän pitää asettaa lakki, johon kiinnitetyt EEG-elektrodit paikantavat millisekuntien mittaiset muutokset aivojen sähköisessä toiminnassa. Tulokset lähetetään langattomasti tietokoneeseen, joka vertaa niitä tunnistettavista henkilöistä etukäteen tallennettuihin käyriin.

"Hermosolujen toiminta on yksilöllistä, joten aivosähkökäyrää on melko mahdoton väärentää", väittää menetelmän kehittänyt Dimitrios Tzovaras Hellaksen teknologisesta tutkimuskeskuksesta Kreikasta New Scientist -lehdessä. Vertailualgoritmeja voidaan myös virittää eri turvatasoille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

EEG-tunnistuksen parissa puurtaa myös Rafal Wardziński Varsovan teknisestä yliopistosta. Hänen ryhmänsä on päässyt tunnistuksessa jo 88 prosentin varmuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmiakin vielä riittää, sillä aivosähkökäyrä vaihtelee suuresti esimerkiksi stressin tai väsymyksen myötä. "Olisi aika inhottavaa, että esimerkiksi lentokentällä sinua luultaisi joksikin toiseksi vain siksi, että olisit sattunut valvomaan edellisen yön", huomauttaa aivokuvantaja Olaf Hauk Cambridgen yliopistosta.

Tzovaraksen biometrinen järjestelmä on osa eurooppalaista bioturvajärjestelmien HUMABIO-hanketta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla