Tdcs-laitteella johdetaan heikko sähkövirta aivojen läpi.
Tdcs-laitteella johdetaan heikko sähkövirta aivojen läpi.

Epätavalliset ajatukset pääsivät vapaaksi.

Aivojen vasen etuotsalohko huolehtii kognitiivisesta kontrollista, joka siivilöi pois epäolennaiset ajatukset, havainnot ja muistot, jotka eivät liity käsillä olevaan tehtävään. Luovuudessa liika kontrolli voi kuitenkin olla haitaksi. Niinpä Pennsylvanian yliopiston tutkijat osoittivat kokeillaan, että kun aivoalueen toimintaa häiritään, luovuutta vaativa ongelmanratkaisu vauhdittuu.

Professori Sharon Thompson-Schillin ryhmä kytki koehenkilöt laitteeseen, joka estää vasemman etuotsalohkon toimintaa johtamalla siihen heikkoa sähkövirtaa. Samalla koehenkilöiden piti keksiä, miten erilaisia arkiesineitä voi käyttää toisin kuin mihin ne on tarkoitettu. Luovuudesta kertoi esimerkiksi se, että hoksasi pesäpallomailan kelpaavan taikinan kaulimiseen.

Kokeessa näytettiin 60 arkiesineen kuvaa ja jokaiselle piti yhdeksässä sekunnissa keksiä uusi käyttötarkoitus. Tutkijat mittasivat, kuinka kauan koehenkilöiltä kului tehtävän suorittamiseen tai jäikö ratkaisu tyystin keksimättä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paljastui, että ne joilta häirittiin aivojen vasenta etuotsalohkoa, olivat verrokkeja kekseliäämpiä. Heiltä jäi älyämättä keskimäärin kahdeksan uutta käyttötarkoitusta, verrokeilta sen sijaan 15. He olivat myös sekunnin nopeampia ratkaisuissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vasen etuotsalohko suodattaa yleensä pois epäolennaista tietoa. Luovuutta vaativassa tehtävässä suodatin onkin häiriöksi, päättelevät tutkijat.

Tutkimuksen julkaisi Cognitive Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla