Brocan alue aivoissa. Kuva: Database Center for Life Science (DBCLS)
Brocan alue aivoissa. Kuva: Database Center for Life Science (DBCLS)

Brocan alue on puheen tuottajan sijasta puhetiedon jakelija.

Aivojemme Brocan aluetta on pidetty paikkana, joka vastaa puheesta. Berkeleyn yliopiston tutkijat sanovatkin nyt, että alue kytkeytyy pois päältä, kun alamme itse puhua. Muita kuunnellessa sen aktiivisuus taas palaa.

Brocan alue ei siis ehkä olekaan puheen keskus vaan muuten puheelle tärkeä alue. Se yhdistää ja jakaa tietoa puheesta muualle aivoihin.

Aivotutkijat selvittivät asiaa sähköisten signaalien avulla. Epilepsiaa sairastavat potilaat lausuivat sanoja ja lauseita, ja tutkijat mittasivat signaalien vahvuutta.

Tulokset voivat vaikuttaa niiden potilaiden hoitoon, jotka ovat saaneet aivohalvauksen, kärsivät epilepsiasta tai ovat saaneet aivovaurion. Se voi vaikuttaa myös puheen häiriöiden hoitoon ja aivokirurgiaan.

Brocan alue sijaitsee isoaivokuorella otsalohkon sivulla, vasemman silmän takana. Sen luonnetta selvitti ranskalainen lääkäri Pierre Paul Broca jo 1860-luvulla.

Tutkijat puhuivat Brocan alueen uudesta tulkinnasta Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa ja julkaisivat havaintonsa Pnas-lehdessä.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28030
Liittynyt13.5.2005

Aivojen puhekeskukseksi luultu onkin puhuessa hiljaa

MooM 20.02.2015 klo 15:42 Ehkä meillä "terveilläkin" on jotain sutinaa Brocan alueella, mutta se tajutaan automaattisesti kohinaksi? Juu näin se taitaa mennä. Tarkemmin sanottuna sisäiset ärsykkeet tulkittaneen aivosaaren alueella kun taas ulkoiset ärsykkeet otsalohon sivuilla. Kärjistäen sanottuna skitsofreenikoilla kaikki äsrykkeet tulkitaan ilmeisesti aivosaaren alueella, joka on kyllä hiukka intuition vastaista sen kanssa että tulkitsevat sisäiset äänet helposti ulkoisiksi ääniksi, mutta...
Lue kommentti

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

MooM
Seuraa 
Viestejä7169
Liittynyt29.6.2012

Aivojen puhekeskukseksi luultu onkin puhuessa hiljaa

BCK 20.02.2015 klo 17:29 Tänks. Vaikeita asioita ymmärtää nuo. Eikö kuitenkin piuhotus ja "funtional connectivity" kuitenkin liity tiiviisti toisiinsa, sanotaanhan, että "Cells that fire together, wire together"? Kyllä tietysti liittyvät, mutta i tiekartasta ei voi päätellä sitä, miten paljon liikennettä eri paikkojen välillä on. Tien kapasiteetti antaa jotain vinkkiä, mutta ei kerro koko totuutta. http://cercor.oxfordjournals.org/content/10/2/127.full Alla autismin spektrin häiriöitä...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...