Brocan alue aivoissa. Kuva: Database Center for Life Science (DBCLS)
Brocan alue aivoissa. Kuva: Database Center for Life Science (DBCLS)

Brocan alue on puheen tuottajan sijasta puhetiedon jakelija.

Aivojemme Brocan aluetta on pidetty paikkana, joka vastaa puheesta. Berkeleyn yliopiston tutkijat sanovatkin nyt, että alue kytkeytyy pois päältä, kun alamme itse puhua. Muita kuunnellessa sen aktiivisuus taas palaa.

Brocan alue ei siis ehkä olekaan puheen keskus vaan muuten puheelle tärkeä alue. Se yhdistää ja jakaa tietoa puheesta muualle aivoihin.

Aivotutkijat selvittivät asiaa sähköisten signaalien avulla. Epilepsiaa sairastavat potilaat lausuivat sanoja ja lauseita, ja tutkijat mittasivat signaalien vahvuutta.

Tulokset voivat vaikuttaa niiden potilaiden hoitoon, jotka ovat saaneet aivohalvauksen, kärsivät epilepsiasta tai ovat saaneet aivovaurion. Se voi vaikuttaa myös puheen häiriöiden hoitoon ja aivokirurgiaan.

Brocan alue sijaitsee isoaivokuorella otsalohkon sivulla, vasemman silmän takana. Sen luonnetta selvitti ranskalainen lääkäri Pierre Paul Broca jo 1860-luvulla.

Tutkijat puhuivat Brocan alueen uudesta tulkinnasta Yhdysvaltain tiedeviikolla San Josessa ja julkaisivat havaintonsa Pnas-lehdessä.

-:)lauri
Seuraa 
Viestejä27606
Liittynyt13.5.2005

Aivojen puhekeskukseksi luultu onkin puhuessa hiljaa

MooM 20.02.2015 klo 15:42 Ehkä meillä "terveilläkin" on jotain sutinaa Brocan alueella, mutta se tajutaan automaattisesti kohinaksi? Juu näin se taitaa mennä. Tarkemmin sanottuna sisäiset ärsykkeet tulkittaneen aivosaaren alueella kun taas ulkoiset ärsykkeet otsalohon sivuilla. Kärjistäen sanottuna skitsofreenikoilla kaikki äsrykkeet tulkitaan ilmeisesti aivosaaren alueella, joka on kyllä hiukka intuition vastaista sen kanssa että tulkitsevat sisäiset äänet helposti ulkoisiksi ääniksi, mutta...
Lue kommentti

Riittoisampi keskustelukumppani.

MooM
Seuraa 
Viestejä6300
Liittynyt29.6.2012

Aivojen puhekeskukseksi luultu onkin puhuessa hiljaa

BCK 20.02.2015 klo 17:29 Tänks. Vaikeita asioita ymmärtää nuo. Eikö kuitenkin piuhotus ja "funtional connectivity" kuitenkin liity tiiviisti toisiinsa, sanotaanhan, että "Cells that fire together, wire together"? Kyllä tietysti liittyvät, mutta i tiekartasta ei voi päätellä sitä, miten paljon liikennettä eri paikkojen välillä on. Tien kapasiteetti antaa jotain vinkkiä, mutta ei kerro koko totuutta. http://cercor.oxfordjournals.org/content/10/2/127.full Alla autismin spektrin häiriöitä...
Lue kommentti
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä