Kuvapörssi
Kuvapörssi

Pysyvästi tiedottomaksi arvellun potilaan aivot reagoivat testaajien pyyntöihin.

Hurjat tarinat aivovauriopotilaista, jotka pystyvät vastoin lääkärien käsitystä ajattelemaan, ovat toivottavasti pian historiaa: brittiläis-belgialainen tutkijaryhmä uskoo nyt osaavansa varmistaa, onko potilas pysyvästi tiedoton vai ei.

Adrian Owen MRC-tutkimuslaitoksesta kuvansi liikenneonnettomuudessa loukkaantuneen 23-vuotiaan naisen aivot toiminnallisella magneettikuvauksella. Kävi ilmi, että aivovaurion saanut ja vegetatiiviseksi eli pysyvästi tiedottomaksi arvioitu potilas ymmärsi puhuttuja ohjeita. Kuvista päätellen hän pystyi pyynnöstä jopa kuvittelemaan kävelevänsä omassa kodissaan tai pelaavansa tennistä.

Tutkijoiden mukaan potilaan aivojen reaktiot kuvittelupyyntöihin olivat täysin samanlaiset kuin terveillä vapaaehtoisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Tulos on hälyttävä", Owen sanoo. Hän kuitenkin painottaa, ettei löydös suinkaan tarkoita että kaikki aivovauriopotilaat olisivat tietoisia. "Jokainen vegetatiivinen potilas on erilainen, sillä heidän aivonsa ovat vaurioituneet eri tavoin", Owen muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science, ja siitä kertoi myös BBC.

Sisältö jatkuu mainoksen alla