Ajatus vinoutuu joka päivä. Kuva: Getty Images
Ajatus vinoutuu joka päivä. Kuva: Getty Images

Järkeily on niin hidasta ja raskasta, että aivomme luotsaavat meitä peukalosääntöjen varassa. Usein ne ovat virheellisiä.

Vaikka kuvittelemme olevamme rationaalisia toimijoita, ajattelussamme sattuu lipsahduksia tuon tuosta. Se on täysin normaalia – ja tarkoituksenmukaista.

Meitä pommitetaan valtavalla määrällä informaatiota joka sekunti. Aivot havainnoivat väsymättä ympäristöä, tekevät siitä päätelmiä ja päättävät, mitä seuraavaksi tehdään. Ratkaisut nojaavat muistiin: elämme nykyhetkessä sen tiedon varassa, joka meille on menneisyydessä muodostunut.

Ajatusvirheet helpottavat tämän tietotulvan käsittelyä. Ne voi mieltää peukalosäännöiksi, joita käytämme arkielämässä ratkoessamme pulmia. Ne aktivoituvat arvioinnin ja päätöksenteon yhteydessä, yleensä tiedostamattamme. Jotkut tutkijat kutsuvatkin ajatusvirheen muodostumista ei-ajatukselliseksi prosessiksi. Se auttaa työstämään informaatiota nopeasti ja tehokkaasti – tietoinen järkeily olisi joka hetkeen aivan liian hidasta ja energiaa vievää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Syvään juurtuneita erheellisen ajattelun malleja vilisee jokaisen päässä. Joidenkin arvioiden mukaan niitä on käytössämme yli sata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka ajatusvirheet helpottavatkin elämäämme, ne voivat myös johtaa huonoihin päätöksiin ja sokeisiin ennakkoluuloihin. Siksi niiden tunnistamista on hyvä harjoitella. 

Yleisiä erheitämme

Esiintyvyysharha. Luulemme yksittäisiä asioita yleisemmiksi kuin ne ovat. Yleisimpiä ajatusvirheitämme.

Hallintaharha. Asiat ovat hallinnassamme vähemmän kuin kuvittelemme.

Halo-vaikutus. Johdamme kokonaiskuvia yhden seikan perusteella. Esimerkiksi kauniisiin ihmisiin tavataan liittää muitakin myönteisiä piirteitä.

Henkiinjäämisharha. Yliarvioimme menestymisen mahdollisuuden, koska onnistumisista puhutaan useammin kuin epäonnistumisista.

Ihme. Epätodennäköiset tapahtumat ovat harvinaisia, mutta silti mahdollisia – eivät ihmeitä.

Induktiivinen päättely. Vedämme yksittäisistä havainnoista yleispäteviä totuuksia.

Joukkoajattelu. Fiksutkin tekevät ryhmässä tyhmiä päätöksiä, koska sopeutamme näkemystämme oletettuun yhteiseen mielipiteeseen.

Jälkiviisausharha. Jälkikäteen asiat näyttävät johdonmukaisesti kulkevan väistämätöntä kohti, vaikka kyse olisi pelkistä yhteensattumista.

Liiallisen itseluottamuksen harha. Yliarvioimme taitomme ja tietämyksemme.

Minää tukeva arviointiharha. Tulkitsemme asioita kannaltamme edullisesti.

Negatiivisuusharha. Yliarvioimme ikävien asioiden todennäköisyyttä.

Niukkuusharha. Kun meiltä riistetään jokin vaihtoehto, alamme pitää sitä arvokkaampana kuin se oli.

Sosiaalinen vahvistus. Vaikka miljoonat ihmiset väittävät hölynpölyä todeksi, se ei tee siitä totta.

Uponneiden kustannusten harha. Emme hevin hellitä väärästä päätöksestä, jos olemme investoineet siihen jo paljon.

Vahvistusharha. Tulkitsemme uutta tietoa siten, että se sopii jo omaksumiimme teorioihin, maailmankatsomukseen ja vakaumukseen.

 

Lue lisää

Toukokuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa psykologi ja vapaa toimittaja Anne Haikola kertoo, miten ja miksi ajatusvirheet syntyvät. He kertoo myös, mitä niille kannattaa tehdä.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä

Keijona
Seuraa 
Viestejä12613

Siitähän on ollut monesti puhetta kuinka se käsitys tai talo rakentuu olemassaolevista käsityksistä, niistä mitä tiedetään olevan kätevästi saatavilla. Siksi länsimaalainen yhteiskunta ja sen jäsenten arvot ja käsitykset rakentuu paljolti kristinuskon perustalle, kuten  yksiavioisuus, uskollisuus, moraali, tai vaikka  kirjanoppineiden auktoriteettien kunnioittaminen. 

Ihminen rakentaa ja valikoi käsitystään saatavilla olevista ja ennenkaikea  parhaiten  sopivista asioista, faktoista  ja arvoista.  https://iltasatu.org/satu/kolme-pienta-porsasta/

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Tokkura
Seuraa 
Viestejä5509

Juttu on jotakin hörönlöröä, ehkä "kahnemannia":

" Syvään juurtuneita erheellisen ajattelun malleja vilisee jokaisen päässä. Joidenkin arvioiden mukaan niitä on käytössämme yli sata. "

Ihmisellä on ääretön mahdollisten erheiden määrä, joka kokonaan usiakin, arvaamattomia erheitä voi aina keksiä -ja sellaisiin joutua.

http://keskustelu.skepsis.fi/Message/FlatMessageIndex/96834?page=1#96834

Sisältö jatkuu mainoksen alla