Tiede-lehti seuraa Bostonissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 14.-18. helmikuuta 2013.
Tiede-lehti seuraa Bostonissa maailman suurinta tiedetapahtumaa 14.-18. helmikuuta 2013.

Halvaantuneet voivat saada kyvyn tuntea. 

Rotat eivat pysty näkemään infrapunavaloa, mutta aivoproteesin valityksellä ne pystyivät kokemaan sen tuntoaistimuksena.

"Laajensimme näiden eläinten havaintoaluetta", totesi Duken yliopiston neurobiologi Miguel Nicolelis esitellessään ryhmänsa tutkimusta Bostonissa Yhdysvaltain tiedeviikolla.

Aiemmin geenitukijat ovat pystyneet antamaan hiirelle reseptorin, jonka ansiosta eläimet saattoivat nähdä valon aallonpituuksia, joita eivät ennen pystyneet näkemään. Nicolelis on samalla asialla mutta hieman eri tavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Me muunnamme valon tuntoaistimukseksi. Eläin tuntee valoa, ei näe."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nature Communications -lehdessä kuvattu aivoproteesi ohittaa silmän ja ihon ja kytkeytyy suoraan aivoihin. Laite kääntää valosignaalit sähköimpulsseiksi, jotka johdetaan aivokuoren tuntoalueelle.

Nykyisillä aivoproteeseilla ei pystytä välittämään tuntoaistimuksia. Uudella menetelmällä halvaantuneet voisivat aistia pitelemänsä esineen tekstuuria.

Nicolesin ryhmä on mukana Walk Again -hankkeessa, joka pyrkii rakentamaan halvaantuneille eraanlaisen ulkokehon, jota nämä voisivat ohjata aivoilla ja joka laajentaisi heidän mahdollisuuksiaan liikkua ja tuntea . Brasilialainen Nicolelis työtovereineen aikoo esitellä ulkokehon vuoden 2014 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen avajaisissa tutkijan kotimaassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla