Aivokuvat paljastavat palkintoj
Aivokuvat paljastavat palkintoj

Magneettikuvien perusteella ihmisaivot karsastavat taloudellista epätasa-arvoisuutta.

Ihmisaivot näyttävät liputtavan taloudellisen tasa-arvoisuuden puolesta, ilmenee Kalifornian teknillisen korkeakoulun (Caltech) ja dublinilaisen Trinity Collegen tutkimuksesta.

Toiminnallinen magneettikuvaus osoitti, että aivojen palkintojärjestelmä vilkastuu enemmän siitä, kun varaton hyötyy taloudellisesti, kuin jos edun saa rikas.

Koesarjaan osallistui 40 vapaaehtoista. Heidät jaettiin pareihin, joista toinen osapuoli sai heti kokeen aluksi ison summan rahaa, toinen ei.

Tämän jälkeen koehenkilöt saivat kuulla saavansa erilaisia palkkioita samalla, kun heitä monitoroitiin fMRI-laitteella. Kumpikin pareista kuuli, mitä toinen oli saamassa.

Aivokuvat paljastivat, että aivojen palkintojärjestelmän reaktio kytkeytyi voimakkaasti siihen, aloittiko koehenkilö testinsä "köyhänä" vai "vauraana".

"Kuten odotimme, ilman rahaa aloittaneet innostuivat palkkiosta enemmän kuin "rikkaina" aloittaneet, eikä palkkiojärjestelmä reagoinut ollenkaan, mikäli raha menikin parille", kertoo käyttäytymisaloustieteen professori Colin Camerer Caltechista.

"Yllätys sen sijaan oli se, että myös "rikkaiden" palkintojärjestelmä vilkastui voimakkaimmin silloin, kun testin varattomana aloittanut pari sai rahaa, eivätkä he itse", Camerer jatkaa.

Tulos on tutkimusryhmään kuuluneen psykologian professori John O’Dohertyn mukaan hieman ristiriitaista nykyisen ihmiskäsityksen kanssa. "Psykologina ja kognitiivisena neurotieteilijänä suhtaudun aivoihin kuin laitteeseen, joka on rakentunut maksimoimaan yksilöllisia etuja. Ja nyt näyttääkin siltä, ettei näin olekaan."

Myös Camerer pitää tuloksia ajatuksiaherättävänä. "Meillä ekonomisteilla on usein näkemus, että useimmat ihmiset ovat itsekkäitä. Jos tämä olisi totta, tuloksemme olisivat toisenlaiset."

Tutkimuksen julkaisi Nature.