Toimintaelokuvissa tajuttomaksi lyöty sankari toipuu hetkessä, ravistelee päätään ja jatkaa menoa entisellä ryminällä ilman huolen häivää. Väärin. Neurologi Olli Tenovuon mukaan Hollywood -myytti elää yhä sitkeästi sekä yleisön että lääkärien keskuudes...

Toimintaelokuvissa tajuttomaksi lyöty sankari toipuu hetkessä, ravistelee päätään ja jatkaa menoa entisellä ryminällä ilman huolen häivää. Väärin. Neurologi Olli Tenovuon mukaan Hollywood -myytti elää yhä sitkeästi sekä yleisön että lääkärien keskuudessa. Todellisuudessa tärskyn seurauksena syntyneistä aivovammoista suuri osa jää kokonaan toteamatta, ja jopa kolmasosassa tapauksista vamman vaikeusaste arvioidaan väärin. Osittain tämän takia 20 000 suomalaista saa joka vuosi aivovamman. Puolet potilaista on nuoria aikuisia.

Helsingin valtakunnallisilla lääkäripäivillä tänään esitelmöivän Tenovuon mukaan sana aivotärähdys pitäisi julistaa kokonaan pannaan, koska se sisältää oletuksen aivojen täydellisestä korjaantumisesta. Näin varmaa ennustetta ei voi antaa, sillä jo muutamaa minuuttia pidempi muistikatkos voi aiheuttaa pysyviä toimintahäiriöitä. Toisaalta vammasta voi seurata jopa kuolemaan johtava kallon sisäinen verenvuoto, vaikka muisti tai tajunta ei pätkisikään.

Aivovammat ovat yleisin nuorten aikuisten pysyvä vammojen aiheuttaja. Suomessa hoitokulut ovat varovaistenkin arvioiden mukaan liki miljardi euroa vuodessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla