Impala-antiloopeille puusto tietää sekä ruokaa että hengenvaaraa. Mitä tiuhempi pöheikkö on, sitä todennäköisemmin siellä lymyää peto. Sellaisessa pöheikössä akasioiden ei tarvitse suojautua piikein. Kuva: AT Ford
Impala-antiloopeille puusto tietää sekä ruokaa että hengenvaaraa. Mitä tiuhempi pöheikkö on, sitä todennäköisemmin siellä lymyää peto. Sellaisessa pöheikössä akasioiden ei tarvitse suojautua piikein. Kuva: AT Ford

Kumpikin torjuu antilooppeja syömästä akasian lehtiä.

Vaikkeivät kasvit pysty juoksemaan karkuun, ne pärjäävät sellaisissakin ympäristöissä, missä kasvinsyöjiä on runsaasti. Kasvit voivat joko suojautua piikein ja myrkyin tai kasvaa sellaisilla paikoilla, missä petojen pelko karkottaa laiduntajia. Itäafrikkalaisella savannilla kumpikin keino näkyy akasioiden kasvussa, osoittaa kansainvälinen tutkijaryhmä Science-lehdessä.

Adam Ford Brittiläisen Kolumbian yliopistosta Vancouverista Kanadasta ja hänen kollegansa tutkivat, miten lehtiä syövien impala-antilooppien sekä impaloita syövien leopardien ja savannikoirien eli hyeenakoirien käyttäytyminen vaikuttaa savannipuiden esiintymiseen.

Tutkijat vertasivat kahden akasialajin kasvupaikkoja.

Kävi ilmi, että jopa kuusisenttisillä piikeillä komeileva Acacia etbaica on valtalaji avoimessa, vähäpuisessa maastossa, missä pedoille on niukasti lymyilypaikkoja ja impalat lehdille vakava uhka.

Sen sijaan noin puolisenttisiä piikkejä kasvava ja siksi mutustajille altis Acacia brevispica vallitsee sellaisissa pöheiköissä, minne impalat varovat menemästä petovaaran takia.

Yhdessä nuo kaksi akasialajia kattoivat noin 80 prosenttia tutkitun alueen puista.

Impaloiden seuranta osoitti, että pedot tosiaan vaikuttavat siten kuin akasioiden kasvusta voisi päätellä.

Impalat välttelevät runsaspuisia paikkoja ja pysyttelevät avomaalla erityisesti ne ajat vuorokaudesta, kun saalistajat ovat aktiivisimmillaan. Saalistetuista impaloista 52 prosenttia menee leopardien ja 31 prosenttia savannikoirien tiliin, ja puusto vaikuttaa kumpienkin kaato-onneen samalla tavoin.

Tutkijat jopa varmistivat, että akasian piikit todella torjuvat impaloita oletuksen mukaisesti. Lyhytpiikkisen lajin lehdissä nimittäin on erityisen runsaasti väkeviä tanniineja, jotka saattaisivat toimia kemiallisena puolustuksena.

Oksien piikkisyyden vaihtaminen leikkaa-liimaa-menetelmällä ja tulosten tarjoaminen tilapäisillä ruokintapaikoilla villeille impaloille kuitenkin vahvisti, että nimenomaan piikkisyys ratkaisee, mitä impala mieluiten syö.

(20.10.2014 leopardien prosenttiluku korjattu.)

Akasian aseistus aamuruskossa. 


Kuva: AT Ford

Tetraedri_
Seuraa 
Viestejä173
Liittynyt3.7.2012

Akasiapuulle leopardi on kuin piikki

PPo 18.10.2014 klo 19:21 Saalistetuista impaloista 83 prosenttia menee leopardien tiliin ja 31 prosenttia savannikoirien. Minkä piikkiin menevät loput ? Jaa-a, kun kaikista saalistetuista impaloista jo 114 prosenttia menee joko leopardien tai savannikoirien tiliin... vai tekevätkö leopardit ja savannikoirat yhteistyötä, jolloin Vennin diagrammein kuvattuna osa leopardin pallerosta on päällekäin savannikoirien palleron kanssa muodostaen alle 100%?
Lue kommentti

Jos menettäisin hulluuteni, menettäisin kaiken!

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä161
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.