Suomalaisista 20-25 prosenttia kantaa geenivirheitä, jotka altistavat kohtalokkaalle sydäninfarktille. Mutaatioita löydetään 60-70 prosentilta äkilliseen sydänkohtaukseen menehtyneistä miehistä, ja ne ovat erittäin yleisiä alle 50-vuotiailla infarktipo...

Suomalaisista 20-25 prosenttia kantaa geenivirheitä, jotka altistavat kohtalokkaalle sydäninfarktille. Mutaatioita löydetään 60-70 prosentilta äkilliseen sydänkohtaukseen menehtyneistä miehistä, ja ne ovat erittäin yleisiä alle 50-vuotiailla infarktipotilailla. Oikeuslääketieteen professorin Pekka J. Karhunen kertoi työryhmänsä havainnoista Helsingin Lääkäripäivillä.

Geenivirheet vauhdittavat verihiutaleiden takertumista toisiinsa. Seurauksena on veritulppa. Yksi tamperelaistutkijoiden löytämistä geenireseptoreista kiinnittää verihiutaleen suonen seinämään ja toinen kytkee hiutaleet verkoksi, joka kerää punasoluja tulpan rakennuspalikoiksi. Karhusen mukaan mutaatio ei ole kuitenkaan kantajalleen kuolemantuomio. "Riski toteutuu vasta, kun se yhdistyy tunnettuihin haittoihin, kuten tupakointiin".

Suomen sairaaloissa hoidetaan joka vuosi lähes 16 000 infarktia. Sydän- ja verisuonisairauksiin, erityisesti sepelvaltimotauteihin, kuolee vuosittain noin 20 000.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla