Viime keväänä Ruotsista versoneelle sipsimyrkkykohulle on pantu piste. Tukholmalais-bostonilaisen tutkijaryhmän mukaan päivittäisestä ruoasta saatavat akryyliamidipitoisuudet eivät lisää ihmisen riskiä sairastua syöpiin.
Tutkijat kävivät läpi lähes ...

Viime keväänä Ruotsista versoneelle sipsimyrkkykohulle on pantu piste. Tukholmalais-bostonilaisen tutkijaryhmän mukaan päivittäisestä ruoasta saatavat akryyliamidipitoisuudet eivät lisää ihmisen riskiä sairastua syöpiin.

Tutkijat kävivät läpi lähes tuhannen syöpäpotilaan ruokailutottumukset viideltä vuodelta ennen sairastumista. Sama selvitys tehtiin liki 600 terveelle verrokille. Ruoanlaitossa syntyvien aineiden vaarallisuutta kartoittanut tutkimus julkaistiin alun perin jo 1995, mutta aineisto analysoitiin nyt uudemman kerran. Akryyliamidin yhteydestä ruoansulatuselimistön syöpiin ei saatu mitään viitteitä. Joillakin tärkkelyspitoisilla ruoka-aineilla saattaa olla jopa syövältä suojaava vaikutus.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan aineen haittoja on liioiteltu. Syöpävaarallisuutta testaavissa eläinkokeissa käytetyt annokset ovat 100-1 000 suurempia kuin mille ihminen altistuu ruoan kautta.

British Journal of Cancerin tänään julkaisemasta tutkimuksesta kertoi Svenska Dagbladet.