Akupunktioneula.
Akupunktioneula.

Neulahoito tepsi muun muassa pitkittyneeseen selkä- ja nivelkipuun.

Akupunktion tehosta on kiistelty vuosikausia, mutta vakuuttava näyttö suuntaan tai toiseen on jäänyt saamatta. Nyt julkaistu laaja tutkimuskatsaus viittaa kuitenkin siihen, että akupunktiolla on muutakin kuin vain lumevaikutus kroonisista kivuista kärsiville.

Havainnot perustuvat 28 satunnaistetun ja lumekontrolloidun akupunktiotutkimuksen analyysiin, joka kattoi yhteensä lähes 18 000 potilasta. Tutkimuksissa vertailukohtana käytettiin lumehoitoja, joissa neulat pistetään pintapuolisesti tai käyttäen varren sisään painuvia neuloja, sekä tavanomaisia hoitoja ja erilaisia neuvontaryhmiä. Osassa hyödynnettiin myös neulattomia lumemenetelmiä kuten lumesähköstimulaatiota tai laserhoitoa.

Tutkimusten analyysi osoitti akupunktion lievittävän kipuja paremmin kuin lumehoitojen ja joidenkin tavallisten hoitojen, joita käytetään kroonisten kipujen hoidossa. Erot eivät kuitenkaan olleet kovin suuria. Akupunktio auttoi potilaita, jotka potivat pitkittyneitä selkä-, niska-, nivelrikko- tai pääkipuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katsaus on tähän mennessä kattavin ja laadukkain selvitys akupunktion tehosta kroonisiin kipuihin. Tutkijat pitävät havaintojaan riittävinä, jotta akupunktiota voi pitää yhtenä vaihtoehtona kroonisia kipuja poteville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla